Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Adelaarstraat

1925-1935

Choorstraat

1903-1907

Noorderstraat

1958-1962. Foto: F.F. van der Werf

10 Reacties

Reageren
 1. echte Utrechter

  Blijkbaar laat DUIC het aan de lezer over om het verder in te vullen…. Nou oke,

  Een van de mooiere torens van Utrecht. De Monicakerk aan de Herenweg. Slank met ook nog 4 kleine hoektorentjes die vanwege (moedwillige) verwaarlozing in 1977 plat ging. Niet in de laatste plaats door een ongeluk waarbij een jochie door de vloer van de toren zakte en omkwam. De torenhaan is overigens tot de dag van vandaag verdwenen….De grote pastorie staat er nog.
  De jaren 30 huizen rechts zijn in de jaren 80 “gerenoveerd” en er niet fraaier op geworden helaas.
  Gelukkig niet zo erg als de huizen een stuk verderop aan de Willem van Noordstraat. Dat is echt verkracht!

  De oude foto is de situatie van voor de verbreding van de Kaatstraat met de tramrails die vanuit de Koekoek/Adelaarstraat komen.
  Na de afbraak voorbij de Bemuurde Weerd (linkerzijde) heeft daar tot de jaren 70 de Volkswagen-garage van Terberg gezeten op de hoek met de Oudenoord.

  De nieuwere foto in de Noorderstraat laat het oude kantoor zien van het ziekenfonds Liduina.
  Katholiek en arbeider? Grote kans dat je bij hun verzekerd was.
  Allemaal opgegaan in groter-nog-grotere zorgverzekeraars.
  Mijn vader voldeed de premie destijds nog gewoon aan het kantoor.

 2. Joey

  De choosstraat vroeger, wow

 3. Oplettende lezer

  Het valt mij op – na het zien van vele foto’s in deze serie- dat Utrecht erop vooruit is gegaan!

 4. Len

  De Choorstraat was prachtig zonder al die decoratie en (uithang)borden

 5. Rutger

  Mooi die oude foto’s met de tramrails van de voormalige Gemeentetram Utrecht (GTU). Nu moeilijk voor te stellen dat er op een zaterdagmiddag nog een tram door de Choorstraat zou rijden tussen het winkelende publiek.

  Wat als de Gemeente Utrecht in de jaren 30 geen afscheid genomen had van de tram ten faveure van die stinkende bussen. Mischien had Utrecht dan net zo’n moo tramnetwerk gehad als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

 6. UTRECHTSE JANTJE

  ja @ echte utrechter , ook ons gezin heeft nog lang bij de st. Liduina gezeten voor de zorg , verder is het haast niet voor te stellen dat de Choorstraat uit 1903 , dezelfde is als die uit 2021 …. ook ik ben nog steeds héél blij met deze Zondagse bijdrage , met deze foto’s van Duic ….

 7. Katja

  Ach, de Monicakerk…

 8. Johan van Veen

  Die Noorderstraat moet wel één van de lelijkste straten van Utrecht zijn. Ik loop er vaak doorheen en het doet pijn aan je ogen.

 9. Koel Hoofd

  Die ouwe tramlijntjes, prachtige bron van eindeloos leedvermaak.
  Wat heeft progressief Utrecht toch spijt als haren op het hoofd dat ze vanwege de progressieve drift de milieuvriendelijke paardentram, electrische tram, handkarren en bakfietsen ooit heeft verruild voor de bus en auto want dat was progressief.
  Nu wil progressief Utrecht terug naar het verleden want “vroeger was alles beter”….

 10. Utrechtsch

  @Oplettende lezer

  In deze serie ben ik het vaak met je eens, veel straten in Utrecht zijn verbeterd / mooier erop geworden. Echter bij deze serie zie ik niet wat u ziet. Alledrie de straten zijn hier hetzelfde gebleven of achteruit gegaan (Choorstraat).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).