Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.
Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.
Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.
Pieter Breughelstraat

Waterstraat

Agnietenstraat

10 Reacties
ReagerenHet valt nauwelijks op doordat er in een periode van 4 decennia in de Waterstraat gesloopt is maar hier is goed te zien dat de straat behalve breder, ook naar rechts verlegd is.
Naast het grote huis rechts, (rechterkant) begon de Florastraat, iets verder terug, de Lange Hamstraat. Ze kwamen beiden op de Varkenmarkt uit.
Dan de Willemstraat.
Die zijde is al vanaf 1938 in delen gesloopt en pas in 1992 “herbouwd” Alleen Dikke Dries heeft het maar net overleeft…..
De linkerzijde sloot ooit mooi aan op het gedeelte v/d Waterstraat naast de kerk maar in 1973 werd er het gebouw van de Kamer van Koophandel/Nederlandse Bank neer geplempt zonder de lichte kromming van de oude rooilijn. Hierbij verdween o.a de Koningstraat die in het verlengde van de Willemstraat lag.
Net zoals veel andere straten in het gebied.
De “volkse”ziel is er wel aardig uit……
@echte Utrechter — En behalve de hardware is ook de software van Wijk C veranderd. Ik hoor meer Engels, dan Nederlands of Utrechts om me heen, als ik door Wijk C loop. Weg ‘volkse ziel’! Inderdaad.
Pieter Breughelstraat
Goed is te zien dat smalle straten toen ze ontworpen werden brede straten waren.
In de Pieter Breughelstraat stonden nogal wat masten me tuidraden op het dak. Weet iemand waarvoor dat was? Antennes?
Mooi die schone en lege straten van vroeger.
Geen “vervuiling met auto’s, fietsen, straatmeubilair, wirwar aan verkeersborden e.d.
@Guus
Dat valt vooral op in de Pieter Breughelstraat. Behalve veel straatmeubilair zie je tegenwoordig altijd wel ergens een container met sloopafval. Maar vraagje: was die straat verlicht?
@BramD:
Dat zijn radioantenne’s.
Tussen 2 masten een draad spannen van (het liefst) zo’n 10-20 mtr. lang.
In de 2e helft van de jaren 20 kwam de radio op en die was gebaat bij een flinke buitenantenne enerzijds en een aardverbinding anderzijds. (tegengaan storingen)
In een iets latere periode (vanaf 1934) werden steeds meer toestellen met Korte Golf uitgerust en met zo’n flinke draad kon je ook nog eens de hele wereld ontvangen.
Het was in het televisie-loze tijdperk een belevenis….
Met de komst van de Duitsers in 1940 moesten die antenne’s om verschillende redenen weg waarbij het verbod op het luisteren naar buitenlandse zenders het belangrijkste was.
Vanaf mei 1943 werden de toestellen verbeurd verklaard en moesten ze worden ingeleverd. Een van de opslagplaatsen was de kelder van het oude V&D pand aan de Stadhuisbrug, het latere Broese&Kemink met de bieb erboven.
@ Kees Truijens
Inderdaad, zelfs geen lantaarnpalen !
Ook opvallend is het slechte wegdek in 1975 i.t.t. 2021 of 1925
Wat zo mooi is aan het huidige plaatje van de Pieter Breughelstraat: geen ontsierende dakopbouwen. Tegenwoordig duiken die krengen te pas en te onpas op.
De man in de zwarte jas op de foto’s van de Pieter Breughelstraat is in al die jaren niet veel opgeschoten.