Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Poortstraat

1920-1930

Koningslaan

1918

Potterstraat

1929-1930

7 Reacties

Reageren
 1. utregter

  Wat was de foto potterstraat 1930 mooi aan gebouw,lijkt wel parijs,nu is het zo lelijk.

 2. Leon

  Jammer, al die geparkeerde auto’s overal. Een Van Nelle reclame boven de Voorstraat zie je dan gelukkig weer niet meer nu.

 3. UtrechtvoorUtrecht

  Jammer dat de originele lantaarnpalen in de Koningslaan niet zijn gebleven, of zijn veranderd door die van Pyke Koch.

 4. Hetty

  Leon, in plaats van de nostalgische Van Nelle-reclame is er nu in de Potterstraat een levensgroot blauw-roze reclame-vierkant verschenen. Bij het bekijken van de Potterstraat-foto was dat vierkant datgene, waar als eerste mijn blik op viel. Superlimited Superdeals als kleurrijke blikvanger in een saai gekleurd straatje. Maar smaken verschillen.

 5. Kees Truijens

  @utrechter
  En die overspanning met het wapen van Utrecht maakt de lelijkheid compleet. Wanneer stopt de gemeente niet met het opleuken van de binnenstad met die dingen?
  Wat je op die foto niet ziet zijn de “verfraaingen” in de gevels van ons bijzondere postkanoor, o.a. om de ingang van AH. Die storen me meer dan het kunstwerk boven ingang. Dat kun je altijd nog verwijderen,

 6. Barend

  Het is wel een echt troosteloze wand, die noordwand van de Potterstraat. Vooroorlogse revolutiebouw.

 7. Katja

  Koningslaan twee rijen bomen ! Graag weer herplanten.
  En wat is de Potterstraat toch lelijk geworden…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).