Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Oosterstraat

1980. Foto: G.J.C.A. Smilda

Achter Sint Pieter

1981

Hamburgerstraat

1967. Foto: Ph.G. Grisel

10 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Dank voor deze wekelijkse mooie serie.
  In meeste gevallen, doe mij 2022 maar!

 2. Speak Up

  Weer voorbeelden van hoe straten eng smal gemaakt worden (zorgt voor benauwend effect en dus irritaties/frustraties en dus hufterig gedrag bij verkeersdeelnemers). En waarom? Zie Hamburgerstraat. De stoep wordt zogenaamd verbreed, maar tegelijkertijd versmald door bijv. de lantaarnpaal, en uitstallingen. Er is dus effectief minder ruimte dan in de oude situatie, maar wel een veel te smalle straat over.

 3. erwin

  waarom is de Oosterstraat eigenlijk een stuk verplaatst?

 4. Realist

  De Oosterstraat wordt verpest door een berg fietsen. De straat zag er met het Fiatje, de Eend en de Taunus een stuk meer sereen uit.

 5. Interessant

  Dus de bovenste foto is een fotoshop van foto 2 en 3? Was iemand al opgevallen, Goedemorgen.

 6. Dicky

  Het valt mij op dat de stad tegenwoordig een opslagplaats van fietsen is geworden. Het lijkt wel 10 keer zoveel fietsen dan 40 jaar terug. Ongetwijfeld is het aantal studenten gestegen maar toch niet met een factor 10!

 7. Utrechtse Jantje

  Beste @ Interesant , daar begint deze serie altijd mee hoor , met die compilatie foto , en ja dat was iedereen al heel lang geleden opgevallen….

 8. Aqua

  @Dicky
  stel, zelfs al zouden alle fietseigenaren en eigenaressen van alle leeftijden tegelijk op de fiets stappen, dan nog blijft er een aanzienlijk deel ongebruikt staan, vermoed ik

 9. Speak Up

  @ Dicky

  Het aantal inwoners is tussen 2000 en nu met meer dan 1/3 gestegen (ongeveer 100.000 inwoners als ik mij niet vergis). Zo raar is het dus niet.

 10. Zonnewende

  @Erwin

  Als ik me niet vergis zit het zo:

  De verlegging van de Oosterstraat hield verband met het plan Feuchtinger om de hele singel te dempen en er een echte snelweg van te maken. De Oosterstraat en Homeruslaan was in het plan ook snelweg geworden.

  Aangezien het dempen van de singel destijds gelukkig een halt is toegeroepen, is ook het plan met de Oostertraat niet doorgegaan. Maar de verlegging was al gebeurd.

  Klein voorbehoud, het kan ook zijn dat de verlegging pas gebeurd is toen de Oosterstraat helemaal opnieuw opgebouwd werd. Eerst zou alles gesloopt worden, zoals delen van de Zonstraat. Maar ook dat is gelukkig gestopt en toen zijn de puien blijven staan en is de rest helemaal opnieuw opgebouwd. De hoeksteen aan de Oudwijkerdwarsstraat met ‘hier rust het ongenoegen van de Oosterbuurt’ herinnert er nog aan.

  De Oosterstraat/Oosterbuurt zou een leuk item zijn om een diepte-artikel over te maken.

  PS. Grappig dat er net nu een foto van de Oosterstraat in staat. Tijden op gehoopt en nu ik net na 15 jaar verhuisd ben van de Oosterstraat naar Nijmegen, staat ie in de rubriek 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).