Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Wittevrouwenstraat

1999-2001. Foto: K. Visser

Pandhof Sinte Marie

1930-1931

Agnietenstraat

1928

4 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Het met rood afgeplakte witte pand links op de wittevrouwestraat was toen (medio jaren negentig) net afgefikt.
  Dat ging zo snel dat bewoners via het dak hebben moeten rennen voor hun leven.

  Wat zat er toen in? Stond heel lang een groene triumph o.i.d. in meen ik me te herinneren? En iets met speelautomaten dacht ik, maar ik heb het nooit ‘in bedrijf’ gezien dus het was er altijd donker.

 2. Len

  Je had van de Wittevrouwenstraat beter een foto kunnen nemen vanaf de andere kant waar vanaf 2006 (?) nummer 10 opnieuw uit de as is herrezen en tot dusver er akelig ongebruikt uitziet. Of is er achter de gokkasten en andere oude zooi daadwerkelijk iets bewoond of anderszins in gebruik? Het blijft me een mysterieus pand.

 3. Kees Truijens

  Bij het herstel van Wittenvrouwe no 10 -werden er ooit geen bontjassen verkocht?- werd een foutje gemaakt, digitaal ontwerpen stond nog in de kinderschoenen. De “Ionische” kapitelen als decoratie als consoles onder de goot werden véél te groot uitgevoerd. Geen gezicht, de gemeente keurde ze af. Maar de gemeente heeft blijkbaar geen vat op de eigenaar, ze zitten er nog steeds.

 4. Jakob

  Over Wittevrouwenstraat 10: https://ridderschapkwartier.blogspot.com/2010/09/wittevrouwenstraat-10-weer-bewoond.html

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).