Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Oudegracht

1914-1916

Janskerkhof

1967

Choorstraat

1968. Foto: L.H. Hofland

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

9 Reacties

Reageren
 1. Jochem

  Wat gaaf dat huis aan de oude gracht, nooit geweten dat daar iets gestaan heeft. Weet iemand wanneer/waarom het verdwenen is?

 2. Oscar

  Het gaat om een tijdelijke behuizing van Modemagazijn Gebr. Gerzon
  Zie: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=287&miadt=39&miaet=14&micode=BEELDBANK_FOT_DOC_1A&minr=41421464&miview=ldt

 3. Steve

  @Jochem , Oudegracht schrijf je aan elkaar jochie.

 4. Léon

  @Jochem, tot aan de zeventiende eeuw stond daar een rijtje huizen, genaamd de Snippenvlucht. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Snippenvlucht

 5. Jacobson

  Eeuwen eerder stond daar een rij stenen huizen, Snippenvlucht genoemd. Kijk maar even op Wikipedia. Verder heeft Oscar natuurlijk gelijk… Gerzon.

 6. Peter

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Snippenvlucht

 7. Iris Dijkstra

  Zoals hierboven gezegd: eerst stond hier een buurtje dat de Snippenvlucht heette. Dat buurtje is afgebroken, maar begin 20e eeuw heeft er toch nog een keer bebouwing hier gestaan. De firma Gerzon wilde namelijk de winkel aan de Oudegracht verbouwen, en kreeg toen toestemming om er tegenover een noodwinkel neer te zetten. Ik schreef er een heim-weetje over in mijn boek Stappen door m’n stadsie.

 8. Henk

  Inderdaad, dat tijdelijke houten pand, nog nooit eerder een foto van gezien. Bijzonder!

 9. Ton

  Een bouwwerk op de werf kwam vaker voor.
  Sterker nog, bij de Vollersbrug staat nog steeds brouwerij De Boog.
  En vorig jaar stond er tijdelijk een bouwloods bij de verbouwing van Galeries Modernes op de werf bij de Viebrug.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).