Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Vredenburg

1936

Loeff Berchmakerstraat

1960-1970. Foto: F.J. Lem

Mariaplaats

1928

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

5 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Ik weet nu eindelijk in welk pand het Haagsche Koffyhuis ooit gezeten heeft. Dat is wel wat het Vreeburg nu mist – ondanks alle horeca in de zijstraten – een mooi, groot Grand-Café met allure. Hotel-Restaurant Noord Brabant vervulde die rol tot begin jaren 70. Maar misschien is zo’n Grand-Café wel niet meer van deze tijd, wat zeker voor de ‘allure’ geldt. Die half-sjieke burgerlijkheid is nu echt wel uit de maatschappij verdwenen. Op naar Wenen dus, voor de beroemde koffiehuizen aldaar.

 2. Ton

  Kijk, zo ‘degelijk’ zagen banken er destijds uit !

 3. Bayerwald

  @Massegast: In de jaren zestig kwam ik graag in het Haagsche Koffyhuis, dat had inderdaad allure, heel prettige bediening(!) en een goede keuken. Moderner is inderdaad niet altijd beter.

 4. UTRECHTSE JANTJE

  Vroeger nog wel regelmatig naar de naastgelegen Palace Bioscoop geweest , was ‘n eenvoudige maar wel gezellige Bios … Met Laurel & Hardy vaak in het Voorprogramma…. En ik ging ook liever naar Ben Bril , voor ‘n Beter Belegd Broodje Bij Ben Bril ……. super slogan !

 5. echte Utrechter

  @massegast Het is maar hoe je het bekijkt. Het Haagsche Koffyhuis zat nog maar net op die plek.
  Hun oude stek was een veel en veel groter pand wat C&A overnam.
  Dit grote pand werd kort daarna gesloopt en op diezelfde plek verrees het nieuwe pand van C&A in 1941.
  De echte allure was daarmee al verdwenen….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).