Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Gruttersdijk

1953-1957. Foto: G.J.C.A. Smilda

Trans

1978

Minrebroederstraat

1983

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

11 Reacties

Reageren
 1. Erin

  Ach ja Wristers… fijne winkel was dat!

 2. UTRECHTSE JANTJE

  Mooie plaatjes met herinneringen aan vroeger … Bedankt maar weer !!

 3. Massegast

  Bedankt voor de foto’s. Ik zat weer even in de tijdmachine. 1978: It was a very good year… (naar Frank Sinatra)

 4. Kees N

  Op mijn 19e kwam ik als 1e jaars student wiskunde bij Wristers voor een voorgeschreven boek. Uiteraard stond het er; voor het toentertijd behoorlijk prijzige bedrag van ca. 90 gulden (ter vergelijking: mijn kamerhuur betrof 125 gulden per maand). Toen ik me meldde bij de kassa gebeurde het nu totaal ondenkbare.
  “Geef maar even uw naam en adres, dan sturen we een rekening”, het boek werd ingepakt en ik kon vertrekken.
  Ik was te braaf om er misbruik van te maken, maar ik vermoed dat een aantal jaren later deze vorm van klantenbinding echt niet meer werkte. En dat zal mede de reden zijn geweest dat de zaak werd overgenomen door Broese.
  Voor zover ik weet heeft het huidige Wristers op het Janskerkhof wel een familierelatie, maar geen zakelijke relatie meer met de Wristers uit de Minrebroederstraat.

 5. BARBARA

  ben de naam van die mooie molen kwijt, waar ik in mijn jeugd meelwormen en eendenvoer kocht, mooie herinneringen…..

 6. Erin

  @barbara: rijn en zon?

 7. Peter

  Dat was vroeger heel normaal, Kees N, als student boeken kopen op rekening. Ik herinner me wel dat er in mijn universiteitsstad bij de kassa een lijstje lag waarop een aantal buurten was vermeld waar, als je daar woonde, je als klant wél contant moest betalen.

 8. Nobei

  Wat een leuke serie is dit toch! Bedankt
  Medisch instrumentarium hoek Trans/ Korte Nieuwstraat, wist ik niet (meer). Wristers, ja…

 9. Pol

  De fietsklemmen bij de Minrebroederstraat…. Die zie je nergens meer.

 10. Kees Birkhoff

  Mooi dat plaatje van de Gruttersdijk in mijn jeugd 1963 deed ik vakantie werk bij de Bico
  gr dijk 19
  Kees Birkhoff

 11. jaap vd laan

  wanneer was dat ,kees .N?…. ik betaalde ook 125 gulden voor mijn kamer , aan de bolksbeekstraat…. en kocht wiskunde en natuurkunde boeken bij wristlers … de physics lectures by richard feynmann bv …er zat ook een fijne boekhandel om de hoek , vlakbij de dom kerk,op de domstraat . de naam ben ik vergeten . en een keus dat je had in die winkels!…een feest om naar toe te gaan ,iedere keer weer….. niet meer voor te stellen vandaag de dag , de tijd waarin boekwinkels stapels en stapels van alleen maar hetzelfde boek hebben. ik moet zeggen dat amazon een waardig opvolger is in dit opzicht , hoezeer het me ook tegen de borst stuit ….maar eerlijk is eerlijk …………ach ja , al die herinneringen ..weeemoed vult de geest ,……voor een momentje …… het was 1974 ………de sex pistols waren al aan het repeteren ..vermoed ik ……..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).