Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Domplein

1925-1935

Brugstraat

1966. Foto: H. Dam

Biltstraat

1979

12 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Het straatbeeld wordt er met al die fietsen niet mooier op.

 2. Guus

  Mooi nog een reclamebord voor Joy limonade.

 3. Hans

  Jammer dat de nieuwe foto van de Brugstraat vooral een auto en fietser afbeeldt.

 4. W.

  Mooi die begroeiing op de muur van het pandhof.

 5. Nomdo Westerdaal

  De foto van de Brugstraat kan niet uit 1966 zijn, want de Knollenbrug werd in augustus 1965 afgebroken.

 6. Jan

  Is het zo moeilijk een foto van de brugstraat te maken zonder auto en fietser. De vergelijking met de oude situatie is zo niet zo zinvol, lijkt me.

 7. Marjolein

  Hé, waar zijn die gotische piekjes aan de achterkant van de Dom op de foto uit het begin van de 20ste eeuw? Ook het puntdakje daar waar ooit het ingestorte schip stond is blijkbaar van recentere datum.

 8. Kees Truijens

  @Guus
  Ach, Wat waren reclameborden in 1966 nog mooi! Geëmailleerd metaal.

 9. BM

  @Marjolein
  Dat is de visie van Pierre Cuypers die dacht dat we alles weer moesten restaureren “zoals het bedoeld was”. Ook het pandhof zoals die nu zo mooi erbij ligt is eigenlijk van zijn hand uit eind 19e/ begin 20e eeuw.

 10. Martijn

  @BM Op de Dom stond al wel een afbeelding van het doorkijkje, of lijkt dat maar zo?

 11. UTRECHTSE JANTJE

  Ja dat ben ik met jullie eens @ Hans en @ Jan …. Dat kan beter zou ik denken , mislukt … dan klik je toch even opnieuw !!! Verder altijd blij met de plaatjes uit die oude doos , die Utrechts Archief heet …..

 12. UTRECHTSE JANTJE

  Op de achtergrond van de Brugstraat zien we achter het Knollenbrugje nog de panden aan de Zeedijk met de Zijdebalenstraat ertussen de voormalige Zeilstraat voor de liefhebbers …..En in het Restaurant links in de Brugstraat zit op nr. 2 tegenwoordig Restaurant Blij ….. Het vroegere Restaurant De Papagaai ….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).