Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.
Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.
Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.
Weerdsluis
Herenstraat
Lange Lauwerstraat
Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.
7 Reacties
ReagerenDe sluis aan de Bemuurde Weerd. JC Bloem heeft er 2 prachtige gedichten over geschreven. ‘De Sluis’ en ‘Utrecht: Bemuurde Weerd’. Het laatste gedicht is kort en daarom wel aardig en geschikt om in deze reactie mee te nemen.
————————————–
Utrecht: Bemuurde Weerd
Het water stroomt nog door dezelfde sluis
Als toen, en maakt het eendere geruis.
De huizen, aan de waterkant daarneven,
Zijn feitelijk ook onaangerand gebleven.
Alleen nabijer is, voor wie ze ontvlood,
De zekerheid van de imminente dood.
————————————–
Als jochie vond ik het stromen door de sluis al fascinerend. Later ontdekte ik de gedichten van JC Bloem over de sluis.
Het is mijn ‘heilige plek’ in Utrecht.
Datzelfde had ik als jochie met de Lange Lauwerstraat beste @ Massegast , daar kwam ik graag , mijn Ome Cor had daar ‘n melkwinkel en wat verderop waren toen nog , de Paardenstallen van Van Gend & Loos waar ik graag even binnen liep ….
Aan de linkerzijde op de foto zat vroeger de societeit van SSR, waar eens wat dronken studenten de piano in de sluis gooiden.
Leuke serie, nauwelijks verschillen.
… Fred, aan de linkerzijde -hoek Oudegracht 22- zat tot 1958 hoedenfabriek Huijsman. Pand brandde tot op de kelder af. Papierfabriek Adolf Meier vestigde zich in 1936 aan de Oudegracht 28, hoekpand werd tbv het bedrijf herbouwd, vervolgens 1985-86 geschikt gemaakt voor bewoning. Meier had indertijd al een doorgang aan de Lange Lauwerstraat tegenover de huisjes rechts op de foto. Soortgelijke huisjes stonden lag geleden op de plaats van de doorgang.
Utrechtse Jantje, jouw Ome Cor was tot in de jaren 80 ‘s zomers te zien in een speciaal voor hem gemaakte stoel…
Die had hij dan ook wel nodig beste @ Anton ….haha …. Leuk dat jij je dat nog herinnerd !!!
Toch goede herinneringen aan de Weerdsluis, ondanks dat ik daar op 5-jarige leeftijd op een zondagmorgen, tijdens het schutten ben in gevallen. Iemand trok mij er net op tijd uit. Jaren later, denk als 12-jarige, jarenlang de sluiswachters geholpen met het openen en dichtdraaien van de sluisdeuren. En niet te vergeten, de heerlijke ruzies tussen de echtgenoten bij het vastleggen van hun boot in de sluis!! Pal tegenover de sluis de melkzaak van Jan de Groot. Ook jarenlang geholpen in de wijk met zijn driewielige melkauto.