Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Korte Smeestraat

1981. Foto: G.J.C.A. Smilda

Mariaplaats

1930-1940. Foto: F.F. van der Werf

Drift

1974

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

6 Reacties

Reageren
 1. Juffrouw Ooievaar

  Dank weer voor leuke beelden. Meteen valt me het water van de Drift op, verschil toen en nu. Wat je in de gracht van de tegenwoordige Drift ziet drijven is vast (een deel van) de zooi van de ‘dames’ van UVSV. Elke zaterdagochtend is het bij hen op de stoep een grote bende van peuken, plastic bekers en blikjes. In de openbare ruimte. Het verspreidt zich naar alle kanten. En komt uiteindelijk in zee terecht. Niet bepaald aangesloten op de tijdgeest daar.

 2. UTRECHTSE JANTJE

  Er is zo uiterlijk op bijna alle plaatjes …Bijna geen verschil te zien , op ‘n enkel verkeersbord na , en veel meer mensen en bomen te zien op de Mariaplaats …

 3. Realist

  @Juf Ooievaar. Hopelijk is het niet de troep van de dames want het zijn fervente GL of PvdD stemmers.

 4. Erin

  @realist: ik denk gezien het soort studentenvereniging dat fvd/vvd/ja21 meer de favoriete partijen van deze dames zijn.
  Uvsv staat nou niet bepaald bekend als links bolwerk. Jammer van je frame @realist

 5. Koel Hoofd

  @Erin
  30 jaar geleden was het anders niet best voor de reputatie van een meisje als dat lid van ufjes was. Denk niet dat er veel is veranderd in al die jaren want feestjes blijven feestjes en jeugd jeugd. Voel me ineens heel oud.

  @Realist
  @Erin heeft echt gelijk, GL/PvdD kipjes hadden 30 jaar geleden al andere nesten.
  Toen heette dat nog het ‘alternatieve circuit’, nu heet dat alternatieve politiek.

  @Juffrouw Ooievaar
  Vroeger mocht je binnen nog roken en zuipen, dat kotsen en zeiken gebeurde buiten, Waren mensen toen ook niet blij mee want dan hingen ze s’ochtendsvroeg over de reling van de gracht hun roes uit te hangen.
  Maar als ik je opmerking zo lees, die anti-rook lobby is eigenlijk best slecht voor het milieu…?

 6. Henk Hoegee

  Leuk. Mijn ouderlijke woning en onze fietsenwinkel met de oorspronkelijke nummers van links naar rechts 67 en 67bis. Nu zijn de nummers verwisseld en genoemd 67A en 67.
  Op de site van oud-Utrecht leer ik dat zelfs het woordje “bis” bijzonder is en vrijwel alleen gebruik wordt in Utrecht. Dus toch Jammer dat het historische “bis” niet is gehandhaafd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).