Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Pausdam

1979

Stadhuisplein

1900-1910

Hardebollenstraat

1930. Foto: A. van de Pol

9 Reacties

Reageren
 1. Martijn

  Wat stond daar voor gebouw midden op de Ganzenmarkt?

 2. passalacqua

  @Martijn
  lijkt meer op een muur met hekwerk

 3. FrankP

  Geweldige sfeerfoto: twee veldwachters die Swiebertje opbrengen😎👍

 4. Lexus

  @FrankP: volgens mij is het geheel in scéne gezet. En er stond, @passalaqua, inderdaad een muur met een stevige poort. En er was zelfs nog plek voor een plantsoentje, zie de voorgrond. Kom daar nu nog eens om. De Ganzenmarkt is nu een raar, weinig bruikbaar plein geworden aan een absurdische, zogeheten deconstructieve nieuwbouw, met aan de oostkant van het plein de in Utrecht kennelijk onvermijdelijke horeca.

 5. Fred

  @lexus: weinig gebruikt plein? Misschien wordt het niet gebruikt zoals jij zou willen (parkeerplaats?), maar om nou te zeggen dat het weinig gebruikt wordt… er zijn cafe’s, bruiloften, dansavonden… prima plein hoor. Va anders eens kijken!

 6. Lexus

  @Fred: mijn reactie is gebaseerd op waarneming. Ik loop meestal een stukje om.

 7. Fred

  @lexus: vreemde waarneming dan. Beter kijken?

 8. Lexus

  @Fred: met mijn ogen en oren is gelukkig niets mis. En wat de laatste betreft, die zijn juist mede de reden dat ik er op sommige tijden liefst uit de buurt blijf.

 9. WvR

  @Fred:
  De randen van het plein worden gebruikt inderdaad.
  Het plein zelf niet, daar blijft iedereen weg.
  Het is zo troosteloos en lelijk dat niemand, maar dan ook niemand zich daar begeeft. Geen charme, geen karakter, een door en door dood stuk stad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).