Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Voorstraat

1980

Westerkade

1927-1943

Domplein

1934

14 Reacties

Reageren
 1. Peter de V.

  Dat muurding in de Voorstraat mag wel terugkomen, helemaal als het geluidsabsorberend is!
  Die nieuwe kaalheid zal wel veel herrie veroorzaken als het terras vol zit. En je weet, te veel herrie is slecht voor je gezondheid.

  Overigens is dit stukje voorheen openbare ruimte (van ons allemaal dus) door de gemeente in haar oneindige wijsheid in erfpacht gegeven aan de uitbater van Tiger Mama, dus helaas is dat hek (waarom geen HEG) tamelijk legaal. Jammer, we hebben al niet zoveel openbare ruimte in de binnenstad.

 2. Geert

  Wist niet wat ik zag van de week. Dat lelijke lullige hekje op de openbare weg en dan weer meteen ingepikt door die eeuwige horeca. Is dit hoe de gemeente de opknapbeurt van de Voorstraat wil afronden? Wat een sof!

 3. Paul

  Goed dat de gemeente het in bruikleen heeft gegeven ,die hoek bij Tiger Mama. De hoek is heel lelijk en zou een perfecte plek kunnen zijn voor een Franse Serre restaurant situatie.
  Vraagt om bijzondere invulling.

 4. Wim

  @ Peter de V.

  Ik snap niet goed waarom dat gat op de hoek eigenlijk nooit opgevuld is.

 5. Erin

  Dat rooie bord met witte horizontale streep bij het begin van de Wijde Begijnestraat zal het meest genegeerde verkeersbord van Utrecht zijn. Het wordt massaal genegeerd door de vanuit de voorstraat komende en rechts afslaande voertuigen.

 6. Hendrik

  Die muurschildering moest waarschijnlijk wegens te vrolijk.

 7. Johan

  Wat heeft er gestaan op die hoek van de Voorstraat en waarom is daar nooit iets nieuws neergezet?

 8. Jantientwintig

  Paul is zeker de uitbater van tijgermamma 😂

 9. Hobbes

  Dat hek bij Taigarmama staat heel snel vol met fietswrakken…
  Gaat die hoek erg van opknappen ! Paul !

 10. e.a.de groot

  Foto Westerkade:
  Een foto van de voorganger van de Vaartserijnbrug was veel interessanter geweest
  Tot 1932 lag hier nl., nog een klapbrug genaamd de Tolsteegbasculebrug,
  Dat is echt een verschil want toen is ook de hele Westerkade veranderd (rechtgetrokken)

  e.a. de groot

 11. e.a. de groot

  correctie:
  Die oude brug was geen klapbrug maar een brug met ondergrondse contragewichten – inderdaad een bascule brug. Hij was echter veel kleiner dan de huidige en bestond uit twee kleppen/brugdekken.
  Zie bv deze foto uit het Utrechts archief

  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/9b699a0b-d573-5a96-b2d6-84fc5ba25388/media/8cb4c14b-5443-f41d-8b09-1f37c0b95a55?mode=detail&view=horizontal&q=tolsteegbasculebrug&rows=1&page=6

  mvrtgroet
  e.a. de groot

 12. Hetty

  Mooi kunstwerk, die Hand op de tweede foto van de Voorstraat…

 13. Jakob

  @Johan, er stond net zo’n pand als ernaast, gesloopt in 1966, toen men nog vond dat er ruimte moest worden gemaakt voor het verkeer: https://hetutrechtsarchief.nl/beeld/A7A7C3FFE7C55EB2B78C64A0A2B89BBA

 14. Johan

  @ Jakob

  Dank voor het speurwerk. Wonderlijk dat er nooit wat is teruggebouwd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).