Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Weerdsingel Westzijde

1969-1970

Jan Meijenstraat

1953-1957. Foto: G.J.C.A. Smilda

Domplein

1995

7 Reacties

Reageren
  1. Nina

    Leuke rubriek!

  2. Massegast

    Aan het einde van de Jan Meijenstraat (1953 – 1957) staat volgens mij de loods van van Rijn’s mosterdfabriek. De mosterd uit mijn jeugd. Als het goed is staat er een beeldje ter herinnering. Ik zal er binnenkort eens langs lopen, om te kijken of het er nog is.

  3. echte Utrechter

    Aan de Weerdsingel lijkt het wel of er afgelopen halve eeuw nauwelijks iets veranderd is. Niets is minder waar.
    Wat de huizen betreft klopt het wel. Los even van de Monicakerk die er nog bovenuit piept en in 1977 helaas gesloopt is.
    Heel kort na die eerste foto werd dit stuk gedempt om ruim 30 jaar later weer uitgegraven te worden. De rest van het singel moest nog een tijdje wachten.

    De Jan Meijenstraat met links de kleine rug aan rug woningen. Aan de andere kant lag het Jan Meijenhofje met tuintjes (en drogend wasgoed) Er staat nog steeds één origineel huisje van de destijds bekende Tante Jans Mulder van de bloemenstal bij de Hema.
    Het mag een wonder heten dat de nieuwbouw rond 1982 op dezelfde rooilijn werd teruggebouwd en ook nog in de sociale huur sector (-Toen-…. 🙂 )
    Onder het grootste gedeelte van de straat ligt een parkeerkelder en bij de aanleg ervan liep het laatste huis van het 1e blok links ernstige schade op. Het werd half afgebroken en opnieuw opgebouwd. De woning ertegenover (een van een 3-ling) werd niet herbouwd. De parkeerkelder lekte behoorlijk en uiteindelijk werd op straatnivo de lelijke asfaltlaag geheel verwijderd en een asfalt-steenpatroon aangelegd waarmee de straat behoorlijk opfleurde.

  4. Kees N

    Hi, Ik heb een verzoek:
    Zouden jullie de plaatsaanduiding ónder de foto’s willen zetten in plaats van erboven? Het is ongebruikelijk, maar op deze manier kan ik mezelf uitdagen on te bedenken waar een foto genomen is!

    Dank!

  5. Erin

    @echte utrechter: volgens mij is dat stukje singel bij de weerdsingel nooit gedempt geweest… verderop uiteraard wel.

  6. echte Utrechter

    @Erin, ongeveer iets voorbij het trapje lag de betonnen keerwand met spui-koker. Op het gedempte stuk voorbij het bootje heeft lang de (voetbal)kooi gestaan en daarnaast het fietspad naar de Oude Noord.

  7. Kadoendra

    @Echte Utrechter

    U weet dit leuke DUIC item geregeld met uw kennis goed aan te vullen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).