Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Loeff Berchmakerstraat

1953-1957. Foto: G.J.C.A. Smilda

Stadhuisbrug

1961. Foto: C. Stevens

Thomas à Kempisweg

1966-1970

 

11 Reacties

Reageren
 1. Sjaak

  Mooie foto van stadhuisbrug anno 2022!

 2. Guus

  Waar lieten de mensen vroeger toch al hun fietsen?? Geen enkele te zien op de foto Loeff Berchmakerstraat.

 3. J

  @guus fietsen waar toen nog kostbaar die zette je niet zomaar op straat!

 4. Arno

  Ik bekijk deze serie elke week en zie vaak mooie verschillen. Deze week vooral gelachen!

 5. fietser

  @guus: die staan nu naats de auto’s van de stadhuisbrug foto 😉

 6. Gbrie

  @guus: je had in de jaren 50, 60 en 70 vd vorige eeuw onder woningen kelders en die waren soms omgebouwd tot fietsenstalling. Vaak 1 per straat. Daar kon je een abonnement op nemen of per keer betalen. Daarom waren de fietsen niet op straat te vinden. Je zette je dure fiets niet zomaar op straat

 7. Thera

  Is er geen foto van de (te) nauwe onderdoorgang
  Cartesiusweg naar de Thomas à Kempisweg?
  Eerste helft jaren zestig.

 8. Utrechtse Jantje

  Beste @ Thera , die is er wel , maar dan moet je even snuffelen in het Utrechts Archief ….. Thomas À Kempisweg invoeren , en op zoeken drukken … Makkie ! Veel plezier daar …..

 9. Hans

  @Thera; Ja, dat kan ik me nog herinneren. Toen was de Cartesiusweg nog 2 baans en paste net door dat tunneltje. De wanden waren gemetseld en de rails lagen er “kaal” overheen. Als de trein eroverheen ging was het een hels kabaal en als in de trein iemand het toilet doorspoelde kon je zomaar iets op je kop krijgen. Het nieuwe viaduct lag er toen al naast maar het heeft (in mijn gedachten) best nog wel een tijd geduurd voordat de spoorbaan verplaatst werd over het nieuwe viaduct en het oude afgebroken werd. Wel leuk om mijn oude huis weer te zien onder het viaduct door.

 10. W. Oke

  @Guus vroeger woonde niet de halve wereldbevolking in Utrecht. Maar alleen Utrechters. Zoals dat hoort. Die werkten overdag of zaten op school.. de stad was nog een stad en geen pretpark van rijkeluiskinderen!

 11. W. Oke

  Die neudeflat. Mag opgeblazen worden!,,,

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).