Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Breedstraat

1985

Achter de Dom

1907. Foto: J.A. Moesman

Zwartewater

1985

8 Reacties

Reageren
 1. Kees N

  @DUIC: zouden jullie de straatnamen ónder de oude foto’s willen plaatsen? Op die manier kunnen wij als lezers onszelf uitdagen te bedenken waar een bepaalde foto is gemaakt.
  Dank!

 2. Ton

  In 1985 waren de platanen in de Breedstraat net geplant.
  Ik vond het destijds een verrassende verbetering.
  Kort daarvoor was het nog een brede, wat sfeerloze straat; beetje achteraf:
  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/f8d5945e-043a-5a63-b993-144ebe3937e6/media/3bd49c0e-793f-0c4f-30cb-e8df3291d8f2?mode=detail&view=horizontal&q=breedstraat&rows=1&page=220&sort=order_i_datering_vroegst%20asc
  Verder terug in de geschiedenis blijken er ook al bomen in het midden gestaan te hebben. De Breedstraat was toen nog een voorname straat, met meerdere monumentale panden.
  Totdat ergens na de oorlog (WOII, bedoel ik) de laatste boom was gesneuveld.
  Gelukkig staan de behouden panden nu weer prachtig naast forse platanen.

 3. Koel Hoofd

  Wat zijn de bomen op de Breedstraat mooi groot geworden!

 4. Nerd

  @kees n

  Snel naar beneden scrollen met de ogen dicht en dan van onder naar boven. Opgelost.

 5. Wim

  Kunnen die bomen niet wat gesnoeid worden nemen het zicht weg

 6. Kees Truijens

  De twee hoekpanden van Achter de Dom en de Pausdam laten zien dat vernieuwing niet altijd tot verslechtering hoeft te leiden. De renaissancegevel van het rechter huis is prachtig gerestaureerd en het linker is vervangen door een veel spannender gebouw. Helaas wordt dat geplaagd door de akelige gewoonte van de UU om van hun gebouwen de ramen af schermen met een metaalkleurig rolgordijn. Nuttig wellicht voor energiebesparing, maar met afbreuk aan hun monumentale karakter. Hier zijn de prachtige Jugendstil ramen van de parterre de slachtoffers.

 7. woutvr

  Ja, al die bomen worden veel te groot. Daar mag wel eens flink de bijl in worden gezet!

 8. Kadoendra

  In dit leuke DUIC item spelen geregeld bomen een mooie rol.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).