Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Neude

1901-1902

Oudegracht

1997

Pieterskerkhof

1961

12 Reacties

Reageren
 1. Pol

  Op de Neude is de Domtoren in deze tijd verdwenen en vanaf het Pieterskerkhof nagenoeg volledig ingepakt… 🙁

 2. Katja

  Op de Neude een mooie lantaarn,destijds. Nu alleen maar terrasterreur. Waarom geen mooie fontein ?

 3. Corrie

  Jammer dat het alleen gaat over de binnenstad en niet over andere wijken

 4. Corrie

  Jammer dat er alleen foto’s staan van de binnenstad en niet over andere wijken

 5. Herman

  In 2022 net zoveel bomen en minder auto’s.

 6. Karla

  Een leeg plein (Neude op de bovenste foto) heeft toch ook wel wat. Het lijkt zo groot!

 7. Barend

  Je ziet het niet goed Herman. Op de Neude staan nu veel minder bomen. Wat we in 1901 zien is overigens jonge aanplant. De volwassen bomen die daaruit gegroeid zijn, zijn inmiddels bijna allemaal gekapt. En niet meer vervangen. Rond de laatste eeuwwisseling was de Neude weelderig groen. Nu een kale vlakte. Jammer.

 8. [email protected]

  Je ziet dat de stad in de loop van jaren is veranderd in een te druk entertainment centrum,het heeft zijn charme verloren.

 9. Fred

  @barend: in de 13 eeuw was de neude een moeras. Nu niet meer. Jammer.

 10. Marcel Gieling

  Ik heb mijn zaak 5 jaar geleden gesloten om te ontsnappen aan de horeca en de drukte en de vuiligheid die bezoekers achterlaten. De gaten die ondernemers met authentieke zaken achterlaten worden gevuld met kappers, en horeca. Heel jammer.

 11. Barend

  Zo Fred. Jij bent goed geïnformeerd. Bedankt man.

 12. Utrechtse Jantje

  Er stond vroeger ‘n prachtige Waterpomp @ Katja , die is toen verhuist naar de Vleutenseweg , en daarna naar de Stadsopslag verhuist helaas …..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).