Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Wed

1900-1905

Nicolaasstraat

1905

Kromme Nieuwegracht

1953-1957

12 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Als ik die foto’s zie dan voelt het toch als een voorrecht om in Utrecht geboren en getogen te zijn. Wat een sfeer, wat een entourage. Het verlangen naar wat er verder achter de horizon is, valt stil. Dit is genoeg.

 2. Luuk

  Het blijven altijd mooie plaatjes om te zien. Is het niet wat om de komende weken iedere keer een buurt of wijk buiten de Singels te selecteren ter ere van Utrecht 900? Utrecht is bovendien groter dan alleen het centrum en is in de loop der tijd ook sterk veranderd.

 3. Alain

  Ik zit met mijn ogen te knipperen terwijl ik naar de Kromme Nieuwegracht foto’s kijk.

  Daar lijkt weinig veranderd op het eerste oog, Het hekje is wat langer en er zijn regenpijpen geplaatst.

  Maar als ik dan nader kijk, lijkt een volledig huis verdwenen? Dat met het erkertje op de 1e verdieping. Perspectief, foto-manipulatie, grondige werkzaamheden?

 4. Anthony van Leeuwenkoek

  straatnaamborden weggehaald (WAAANZIN) nu wegwijzers (hoe verzin je het? eu?) ….. glas in lood overal verwijderd. (kan tussen glas in worden geplaatst) en zou verplicht terugmoeten . .. overal horeca…. ipv bedrijven en woningen ……. utrecht is nog nooit zó doods geweest als nu.

 5. Katja

  Wat was ‘t Wed toen heerlijk rustig…

 6. Fred

  @avl: doods?!?!

 7. Ed

  @Alain En wat dacht je van het pand links van het huis met het erkertje? Dat zal wel gekaapt en vervangen zijn door nu het St. Gregorius College opgerukt vanuit de Nobeldwarsstraat.
  Rechts van het erkertje was mijn school in ’54-’56. St. Gregoriusschool, de 5e en 6e klassen zaten daar.

 8. Wim Vreeswijk

  Utrecht is er niet aantrekkelijker op geworden met al die kolossale nieuwbouw.

 9. Fred

  @wim v: waar zie jij precies kolossale nieuwbouw op de foto’s? Doel je op dat pand aan de kr nieuwegracht? Zo kolossaal is dat toch niet? Of is het meer een algemene oprisping?

 10. Pieter

  Alain de school is vergroot met denk ik een andere gevel.
  Tel de ramen van de school maar

 11. e.a de groot

  Aan Alain
  Als ik het goed zie, is ook het pand naast het door jou bedoelde verdwenen en is daar één groot gebouw voor teruggekomen
  Ik denk een uitbreiding van het Gregoriuscollege. Dat loopt blijkbaar van de Kromme Nieuwegracht tot aan de Nobeldwarsstraat Boven de deur van het volgende pand staat nog braaf St. Gregoriussschool
  Vroeger had je dat nog: scholen Tegenwoordig heet alles college

  Zie Google Earth

 12. Ton Hooft

  Mooi historisch beeld, die handkarren en eigen stoepen nog in de Nicolaasstraat!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).