Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Lange Jansstraat

1911

Donkere Gaard

1910

Mariahoek

1927-1935

7 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Eeuwig zonde die Lange jansstraat… 😢

 2. Miffy

  Mooi hoor, die pergolas met klimop. Die hedendaagse lantaarnplantenbakken daarintegen, ze vergen te veel onderhoud, 2 keer per week komt er zo’n achterberg wagentje met een plantenspuit langs, mag wat kosten die viooltjes op hoogte.
  Daarnaast zie ik een heuze tramlijn, hadden we die laten liggen dan had deze voor peanuts doorgetrokken kunnen worden naar de Uithof.

 3. Hans

  De Lange Jansstraat ken ik nog in de smalle toestand. Ik zat op de Willem de Zwijgerschool op het Janskerkhof. Je was zo in de binnenstad. Alleen met twee, drie honderd man in één keer door dat smalle straatje was niet zo’n succes. Dat vond ook de leiding van de school. Zo werd de Lange Jansstraat voor ons een no-go zone.

 4. Herman

  @Miffy, die tramrails waren totaal anders uitgevoerd. Deze waren bestemd voor smalle, lichte trams die ook nog kort waren. Daarmee had je met geen mogelijkheid iedereen kunnen vervoeren.

  Daarvoor zijn veel langere, bredere en zware trams nodig. Dat past eigenlijk niet, de straten zijn daarvoor te smal en de bochten te krap.

 5. Geert

  Het fraaie pand van opticien Hiele op de hoek met het Janskerkhof.
  Blijf het jammer vinden dat die rij gesloopt is 2e helft jaren 60. We kregen er een verkeersriool in 2 richtingen voor terug!
  De situatie is nu wat verbeterd maar het fantasieloze bouwblok blijft een gedrocht.

 6. Gas

  De pergolas in de Lange Jansstraat waren een tijdelijke versiering voor het 55ste lustrum van de Universiteit in 1911 (275 jaar)

 7. Ton

  @ Miffy,
  Precies wat Gas zegt.
  Dit groen was groen voor hooguit één feestweek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).