Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Lange Nieuwstraat

1993

Catharijnekade

1975

Choorstraat

1973

12 Reacties

Reageren
  1. Echte Utrechter

    Het pand aan de Catharijnekade waar een eeuw gelden Douwe Egberts zijn fabriek in had lijkt origineel te zijn maar is in de jaren 90 geheel gesloopt en in oude stijl herbouwd. De beheerderswoning erachter aan de Bergstraat is toen vervangen door een lelijk kantoorpand waar tot voor kort de vreemdelingenpolitie zat.

  2. Ook een echte Utrechter

    @echte Utrechter: in het gebouw aan de catherijnesingel tegenover het politiebureau heeft lang een opvang gezeten: woutzicht. Hilarische naam!

  3. Willow

    Moeilijk nu voor te stellen auto’s in de Choorstraat. Als je de ondernemers nu zouden vragen of ze auto’s terug willen, zou het antwoord nee zijn. Toen waren wel veel ondernemers en autoliefhebbers tegen. Dus gemeente, aub doorgaan met autovrij maken van Utrecht centrum.

  4. [email protected]

    Ach toen was geluk nog heel gewoon, toch …

  5. G.H.

    @[email protected]
    Welk geluk? Ik vind op elk van de 3 foto’s de huidige situatie ruimschoots te verkiezen boven die van toen:
    Meer ruimte voor voetgangers (1, 3), meer groen (2), een einde gemaakt aan de verrommelde aanblik (1, 3), de overgang van ‘ruim baan voor de auto in de binnenstad’ naar ‘ruim baan voor de leefbaarheid in de binnenstad’.
    Ik heb de tijd van de oude foto’s niet meegemaakt, maar voor geen goud zou ik het geluk van nu willen inwisselen met dat van toen…

  6. Koel Hoofd

    @G.H.
    Rare insteek van je, in de jaren zeventig had Utrecht de helft minder inwoners en bezoekers dan nu. Toen was de binnenstad nog leefbaar, nu is het een onleefbaar pretpark.

    @Willow
    Er komen nog steeds auto’s en busjes op de Choorstraat hoor. Ik weet niet wie je heeft verteld dat dit nooit meer gebeurd.
    Een autoloze wereld is namelijk een fantasiewereld. Wat fijntjes edoch snoeihard weer eens werd bewezen door corona en de NS die er alles aan doet om mensen uit de trein terug de auto in te krijgen. Dus als je nu ondernemers zou vragen of de auto’s terug mogen komen, dan zeggen ze ja graag maar waar mogen ze nog komen van de autohaters?

  7. Fred

    @koelhoofd: ja een rij vaststaande en uitlaatgassen uitspuwende bolides in de choorstraat is precies wat ondernemers willen. Weg met de voetgangers!

  8. G.H.

    @Koel Hoofd
    U bent overduidelijk nog nooit in een daadwerkelijk onleefbare stad geweest, of zelfs maar iets wat daar in de buurt komt. Anders zou u zoiets belachelijks niet zeggen.

  9. Confusius

    @ Koel Hoofd

    In Het centrum woonde in de jaren zeventig helemaal niet zoveel minder inwoners dan nu. Misschien wel meer juist. Hoeveel bezoekers er toen waren weet ik niet. Wel interessant om dat eens te onderzoeken.

  10. Zwart Wit Effectbejag

    Kleurenfotografie bestond in de jaren zeventig en negentig kennelijk nog nie…

  11. Th P

    n 1974 woonden er in de binnenstad van Utrecht binnen de singels een kleine 5000 mensen en ik was een van hen. Nu wonen er 19000. Volgens mij zijn dat er bijna 4 maal zoveel. Maar een beetje meer dus. Maar, er kan meer bij. Aan het eind van de middeleeuwen woonden er 35000. Dat was danook de top van het aantal inwoners van Utrecht binnen de stadsmuren. Er kan blijkbaar nog veel meer bij.Ga eens kijken bij de tentoonstelling “De gezonde stad” in het Centraal museum. Heel leerzaam.

  12. Wim

    @ Th P

    Daar zit hem precies het probleem, in die verviervoudiging. Dat komt door de verkamering van grotere huizen. De binnenstad is een ophokruimte voor studenten geworden. Met alle negatieve gevolgen voor het woonklimaat van dien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).