Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
1973
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd, of juist hetzelfde is gebleven.

Vredenburg

 

1981

1973


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

9 Reacties

Reageren
 1. Utrechtse Jantje

  Leuke collage van het Vredenburg , maar ik heb wel wat leukere oude plaatjes van vroeger ! ….

 2. Katrien de Waal

  Ach, toen het Vredenburg nog een winkelstraat was in plaats van een vreetstraat…

  En fietsen, fietsen, fietsen natuurlijk. Prachtig hoor.

 3. Len

  Ik herinner mij het Vredenburg vooral aan de poffertjeskraam en de soms rijkelijk met daklozendrollen gevulde fontein naast de fietsenstalling.

 4. Frits

  @Katrien.
  het vredenburg was inderdaad oneindig veel mooier met hoogstaande winkels als de legerdump, de gokhal, de winkel in computergames en het toenmalige culinaire hoogtepunt van de stad: grillroom Ali Baba.

  Jammer dat het allemaal is verdwenen.

 5. Rob H.

  @Frits: die legerdump mis ik eigenlijk nog wel.

 6. Pee

  @Frits
  Dan kan je ‘ van dillen’ ook nog wel.

 7. Steve

  Wat dachten jullie van de Palace met zijn 18+ films?
  Of de Filmac (dezelfde bioscoop)
  Op Woensdagmiddag films van Winnetouh ( de Indiaan).
  Kreeg je van je moeder geld mee voor de Woensdagmiddag bios en daarna een patatje halen bij de automatiek in de Bakkerstraat.
  Of een broodje Mario op de Oudegracht.
  En je Woensdagmiddag was weer ingevuld.

 8. Claudia

  Paradijs😍. Good Old Paradijs.. zucht:-((

 9. Maarten

  Hoe heette die legerdump ook al weer?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).