Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.
Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.
Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.
Boomstraat
Domplein
Bemuurde Weerd Oostzijde
Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.
24 Reacties
ReagerenBemuurde Weerd Oostzijde, jammer van die aanlegsteiger.
Lekker je bolide parkeren op het Domplein. De natte droom van menig reaguurder alhier.
@Katja U woont niet in die hoek? De steiger wordt goed gebruikt door velen.
Toen was Utrechts geluk nog heel erg gewoon …. die goede oude tijd met rust en sociale cohesie onder elkaar.
@Geenstijl
Wat een flauwekul
Utrecht in de jaren zeventig en tachtig was een ernstig wegkwijnende stad met een hoop ellende. Veel van die ellende verdween juist vanaf de jaren negentig. Een deel daarvan komt nu weer terug.
Kap toch eens met die niet op de werkelijkheid gestoelde emotie> “vroeger was alles beter”. Dat vinden alle mensen van boven de vijftig, altijd (als ze de 50 haalden), door de gehele geschiedenis zo’n beetje. Het heeft er meer mee te maken dat je oud wordt.
@ Exces: Inderdaad is uw bewering dat als die “vroeger was het beter” reacties ver bezijden de waar hier zijn juist. De bevolkingsdichtheid in de stad was tot ca. 1970 groter als nu (dat voor de klagers over de binnenstedelijke woningbouwplannen), veel woningen waren van ronduit armoedige kwaliteit en die z.g. samenhorigheid was er ook niet zoveel meer toen in de behoorlijke verzuilde provinciestad. Objectief beschouwd is er sinds de jaren ‘60 en ‘70 ongelofelijk veel, juist ten goede, veranderd in Utrecht en is het momenteel een van de meest gewilde steden om in te wonen in NL. En dat niet zonder reden. Uw opmerking over klagen wanneer je de 50 qua levensjaren gepasseerd bent steun ik echter niet. Aan mij, al meer dan 60 jaar geleden geboren in de Utrechtse binnenstad en nu nog in de stad woonachtig, ben van mening dat sentiment misplaatst is, juist omdat ik ook die “jaren ‘60 en ‘70” in de stad bewust heb meegemaakt. Het zijn eerder mensen die gewoon niet tegen verandering kunnen of het ongeluk dat ze bij zichzelf ervaren buiten zichzelf zoeken en dan met die malle “vroeger was het beter” onzin komen. Dergelijke types lopen er (helaas) in alle leeftijdscategorieën rond (in Utrecht en evenzo op zowat elke andere plek op de aardkloot).
@Exces
je vergist je nogal, maar dat gebeurt al gauw als je je historische kennis van wikipedia haalt,.. ik ben overigens nog geen 50 dus in jouw ogen nog niet oud, niettemin; als je oud als diskwalificatie gebruikt zegt dat genoeg over jou
@Fred
Been there, done that, got several t-shirts to proove it too.
Jammer voor je dat jij dat nooit zal meemaken.
@geenstijl woonde overduidelijk niet in Utrecht in de jaren 70 en 80. Wat een vieze gribus was het!
@ Exces
De mensen die altijd roepen dat vroeger alles beter was, waren vroeger zelf ook beter.
Sorry @ Exces , ik ben nu 76 , en heb in mijn jonge jaren erg genoten van mijn stad , zijn inwoners en bovenal de uitgaansmogelijkheden …. En dat alles heb ik de afgelopen 25-30 jaar toch wel zien wegvallen , ja zal je zeggen , er is enorm veel horeca , maar domweg op ‘n terrasje zitten , en mensen kijken is niet helemaal mijn ding , wat ik ging missen waren de enorm leuke dancing’s voornamelijk … En de fantastische films die toen werden getoond , in de verbeterde en nieuwe bioscopen ….
Is het nou Exes of Abces,
Utrecht is gewoon veel te druk geworden, en ja Utrecht was vroeger veel leuker en gezelliger, mensen dachten nog om elkaar,niet dat asperger gedrag,maar gewoon sociaal voor iedereen.
M.v.g.
Mooie beelden van vroeger weer waar het beter toeven was dan de nu. De parkeerplekken op het Domplein waren ook al beter dan die nutteloze stukken steen die er nu liggen.
Vroeger ging alles iets gemoedelijker en was er ook meer ruimte , niet zo’n drukte als nu.
Buitenspelen verstoppertje spelen, straatvoetbal , in de bouwspeeltuinen hutten in elkaar timmeren.
Ook het gevoel om toerist te zijn was er toen niet.
Minder gehaast , met het clubhuis naar 1 van de pretparken .
Qua uitgaan had je hordijk , cartouche, dietse , Fellini , de toucan en wildschut om te leren dansen .
Wat is daar allemaal van overgebleven?
Wat is er voor in de plaats gekomen?
Misschien was er wel meer rust en sociale cohesie omdat niet iedereen het nodig vond om zijn meninkjes te delen op websites als deze 🙂
Utrechtse Jantje
U beschrijft precies een generatiekloofdingetje.
De plekken waar u danste waren echt niet beter dan plekken waar nu gedanst wordt. U wordt gewoon ouder. Verder niet erg.
De generatie boven u vond hetzelfde van uw dancings.
Toch kan er objectief gesteld worden dat de stad in verval was in de jaren (’60), ’70 en ’80. Ik heb het deels ook nog zelf meegemaakt.
Die zogenaamde gemeenschapszin wordt gecultiveerd door bepaalde Utrechters. Als je echter niet tot hun selecte groepje behoorde dan was je eerder een vijand dan vriend.
De mentaliteit in Utreg is verder helemaal niet zo’n fijne in algemene zin. Nu niet, toen niet. Veel ellenbogenwerk en ieder voor zich. Als je ook elders in Nederland gewoond hebt dan weet je dat.NU woon ik in een fijne buurt in Utrecht met dorpsgevoel. “Vroeger” niet/ nooit meegemaakt.
@geenstijl
Gaan we weer meteen schelden als een andere mening je niet aanstaat? Triest en sneu.
Ik stuur u wel even terug naar de jaren zestig en zeventig. Op plekken nog bittere armoede, slecht onderhouden panden, geen CV, gedoe met riolering, woningnood voor jongeren, volksbuurten die soms onveilg waren door gajes. Etc.. Overigens was de bevokkingsdruk op wat we nu centrum noemen veel groter. Er woonden veel meer mensen en het was er vaak vervelend kneitertje druk.
Succes met ouder worden. En klagen. En klagen. En klagen…..etc.
@Exces, het is inderdaad typisch dat iemand die het heeft over “die goede oude tijd vol rust en cohesie” de eerste is die de ander onmiddelijk de huid volscheldt als het ze niet aanstaat wat er gezegd wordt. Tekenend.
“Ik ben een goudeerlijke jongen”, zei de crimineel.
@Fred
En van alle parkeervakken één bezet. Bolide? Ik was in die tijd de gelukkige eigenaar van een Renault 4. Was een stuk zuiniger dan de huidige SUV’s en we zijn er tot voorbij Ankara mee op vakantie geweest.
@Fred 15:17
Ja, mooi hè? Al die linkse lulverhalen over hoe schaars de ruimte in de stad wel niet is, en dan hele nuttige en gewilde parkeerplaatsen weghalen om er een paar achterlijke metalen bollen neer te zetten….LOL
Man man man. Wat is Utrecht toch afgezakt de laatste decennia…Afgehaakt in de vaart der volkeren. Triest!
@ Pee
Er zijn letterlijk heel veel leuke dansplekken voor in de plaats gekomen!
Ook nog dansplekken waar niet alleen mensen uit een monocultuur komen, maar waar je ook nieuwe mensen kan ontmoeten die je in het dagelijks leven misschien niet zo snel tegenkomt.
(De Cartouche was een oersaaie plek trouwens naar mijn idee, met week in week uit exact dezelfde klanten uit hetzelfde milieu. Leuk als je uit dat milieu kwam, maar nogal snel eentonig en saai, voor mensen die niet van avontuur en afwisseling houden zeg maar; mag, maar saai).
En verder, idyllisch, je ophemeling van je zogenaamde Pipi Langkous jeugd, maar bij mij in de buurt wordt nog steeds net zo hard gevoetbald, verstoppertje gespeeld en worden er ook nog steeds hutten gebouwd. Kinderen blijven kinderen hoor. Je moet ze ouder uiteraard wel de ruimte geven, maar gebeurd in mijn buurt volop. Of ga eens op een gemiddeld schoolplein kijken. Er zijn zelfs meer kinderen op straat dan enige tijd geleden.
En dat jij je toerist voelt in Utrecht komt misschien ook wel doordat je zelf niet zo actief meedoet in en aan de stad. Uiteraard zijn de tijden veranderd en verandert de stad, maar je hebt daar zelf ook een rol in. Kennelijk doe je zelf te weinig mee en leg je alles buiten je zelf. Misschien eens een wat actievere houding aanmeten. Helpt daadwerkelijk.
@Scherpschutter, gelukkig hoef je er als niet-inwoner niet meer mee bezig te houden. Tot ziens!
@Katja, die aanlegsteiger is er niet om jou te pesten, maar dient als tijdelijke steiger voor boten die wachten voor de sluis.
@Scherpschutter, zeker lang niet in Utrecht geweest, Bromsnor meent toch zeker te weten dat de bollen al jaren van steen zijn, LoL 🙂