Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Oudegracht

1906-1907

Burgemeester Reigerstraat

1939

Weerdsingel Westzijde

1967

7 Reacties

Reageren
  1. Wim

    Jee, wat was de singel vroeger een stuk breder ter hoogte van het Paardenveld.

  2. Pol

    Dat moet niet al te gemakkelijk zijn geweest om met dat schip, met of zonder staande mast, op de Oude Gracht te komen…

    Tegenwoordig zie je nog wel eens de huurders van een loca-boat krap wel of krap niet onder een van de bruggen doorgaan.
    Al die boten zijn totaal verschillend, maar met een wel gezamenlijk kenmerk: hufterproof (?) rubberen stootranden.

  3. Len

    Prachtig die gelijkvloerse kruising met de Maliebaan. Toen hadden mensen nog niet zoveel sturing nodig. Maar het was eerlijkheidshalve toen ook nog niet zo stervensdruk.

  4. echte Utrechter

    Blijft zonde dat de markante Oosterkerk op de hoek met de maliebaan zo nodig plat moest (Evenals de Noorder en Zuiderkerk….) De Westerkerk verbouwd tot een hotel met de “onvermijdelijke” horeca!

    De foto van het singel zal vanaf de Molenbrug genomen zijn kort voor de sloop. Nog te zien is de ingang van de Doornboomstraat met links ervan de huizen aan het begin van de Catharijnesingel die voor de verbreding van de Straatweg moesten wijken.
    Er is daar tot de dag van vandaag een nodeloos groot gat helaas.

  5. Fred

    @echte Utrechter:
    Inderdaad zonde dat de Oosterkerk en de Zuiderkerk gesloopt zijn. De Zuiderkerk had overigens een een vrij groot balkon. En als enige mij bekende gereformeerde kerk in Utrecht naast de gebruikelijke ochtend- en middagdiensten ook nog een avonddienst om de verpleegsters van zowel het Stads- en Academisch Ziekenhuis als het Diakonessenhuis gelegenheid te geven elke zondag een dienst te kunnen bijwonen.
    De Noorderkerk is overigens niet gesloopt maar werd verkocht aan een pinkstergemeente. Sinds 1995 is het een moskee.

  6. Joke van Roest

    Wat leuk, de foto van de voormalige Oosterkerk aan de Maliebaan. Als geboren en getogen Utrechtse gingen we daar vroeger altijd naar de kerkdiensten. We woonden in Oudwijk. Ik weet ook nog dat er ‘s zondagsavonds destijds in de Oosterkerk diensten gehouden werden voor de verpleegsters van het SAZU en het Diaconessenhuis.
    Intussen woon ik al dertig jaar in Zeeland, maar ik leef nog altijd via de DUIC mee met wat er gebeurt in Utrecht. Het is en blijft mijn oude stadsie.

  7. BdV

    Mee eens, dit kruispunt Maliebaan – Burgemeester Reigerstraat ziet er in 1939 vele malen fraaier uit dan nu.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).