Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Oudegracht

1878-1882

Willemstraat

1969. Foto: G.J.C.A. Smilda

Hamburgerstraat

1975

 

11 Reacties

Reageren
 1. Jo

  Opvallend die leegte aan de linkerkant op de foto van de hamburgerstraat. Stond daar niks? Of allen wat kleine/lage huisjes?

 2. wmo

  straatkant afgebroken. later weer opgebouwd.

 3. Vrolijk rechts

  @Jo.
  Daar was toen een grote parkeerplaats

 4. Katja

  Oidegracht vroeger zonder geparkeerd blik. Graag dat weer terug !

 5. Fred

  @Jo:
  Aan de linkerkant op de foto zie je hetzelfde hek als op de voorgrond en daarchter de Korte Nieuwstraat, waarbij tussen de Korte Nieuwstraat en het hek alleen een trottoir liep. Aan de linkerzijde was toen nog geen huizenrij maar een parkeerplaats.

 6. Katja

  @Katja=schrijffout, sorry, moet zijn Oudegracht

 7. Kees Truijens

  @Jo en anderen
  Op een wat oudere foto zou je op die plaats een aardig rijtje huizen en winkels zien staan. Toen ik in 1962 in Utrecht kwam wonen stonden ze er nog. Heden ten dage zouden ze echt niet gesloopt zijn, maar veel waardering voor de binnenstad was er toentertijd niet.

 8. André Veenbrink

  In de Willemstraat is van drukkerij Hoonte alleen de voorgevel blijven staan. Deze drukkerij is eind vorige eeuw verhuisd naar de Zeehaenkade op de plek van zwembad de Liesbosch. Tegenwoordig zit het Leger des Heils in dat pand.

 9. Claudia

  Ik ben vast niet de enige die wel es terug verlangt naar lang vervlogen tijden..

 10. Statler

  Gewetensvraag voor HC/Muziekcentrum criticasters: de oude jaarbeurs op het Vredenburg was een lust voor het oog?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 11. Pol

  De Hamburgerstraat is nog goed weggekomen. Als het verkeersplan Feuchtinger (http://www.bouwpututrecht.nl/2010/03/25/verkeersplan-1958-online-2/) in 1958 was doorgegaan, was door nu een snelweg geweest.

  Kijk eens naar de boeiende uitzending “Onzichtbaar Nederland” (https://www.npostart.nl/onzichtbaar-nederland/01-12-2016/VPWON_1241866) en dan voor Utrecht en het verkeersplan vanaf 3 minuten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).