Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Neude

1886-1890

Donkere Gaard

1993

Vredenburg

1907-1908

11 Reacties

Reageren
 1. Bunnik030

  Leve de vooruitgang

 2. Ruben

  Hehe eindelijk.

 3. Bayerwald

  Heerlijk die oude beelden. Unieke rubriek, houen zo!

 4. Utrechtse Jantje

  Jaaaa …inderdaad elke keer weer blij met ,, zoek de verschillen ,, gewoon er nog héél lang er mee doorgaan ! Bedankt DUIC !!

 5. Len

  Ik kan niet wachten tot de Dom weer wordt uitgepakt

 6. Marcel de Korte

  Zou het dan toch kloppen: vroeger was alles beter?

 7. Jaap

  Is er iemand die kan verklaren, waarom mensen zo bereid waren, zich zo stil (trots ? ) te exposeren voor de fotograver ?

 8. Gustaaf

  Weet iemand wat op de oude foto van de Neude boven het derde gebouw van nu De Beurs uitsteekt? Een schoorsteen? Een watertoren?

 9. Gas

  @Gustaaf, Dit was een telefoontoren de constructie er om heen was voor de telefoondraden in diverse richtingen te verspreiden, op de gevel van het witte pand er voor staat ook telefoon. Later gingen de draden de grond in. Deze foto is scherper, zelfde periode; https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/af29eed7-8f81-547c-b2dc-ae0fa533c5a3/media/36d7e986-0a14-8814-27b7-57736b235b7d?mode=detail&view=horizontal&q=Neude&rows=1&page=752

 10. Zonnewende

  @Gas
  Dank je wel!
  Ik vroeg het me ook af, net als Gustaaf.

 11. Gustaaf

  @Gas, dank, weer wat geleerd. Ik had tot op heden nog nooit van een telefoontoren gehoord.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).