Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Lange Viestraat

1973

Lange Nieuwstraat

1930-1936

Doelenstraat

1977

8 Reacties

Reageren
 1. Fien van de Beerenburger

  Vond het heerlijk af en toe zo’n vervallen pand er tussen waar een autohandelaartje zat, of een sigarettenboertje.. alsof de tijd er had stilgestaan. de rust die dat uitstraalt is prachtig. Wat de grootste ergenis is, is al het lelijke glas en beton. Ik denk dat iedereen met een beetje smaak het daar over eens is. Strakke bouw, flats, etc is terrorisme voor de ogen en de ziel. Ik zie liever een krakkemikkig oud huisje, dat afbrokkelt, tussen de herenhuizen staan in de binnenstad, waar een pover aangekleed utrechts mannegie z’n handelswaar probeert te slijten. Heerlijk eens geen terras en geen herrie, en geen horeca.

 2. Wim

  @Fien
  Als je krakkemikkige huisje wilt zien moet je maar naar het Oostblok gaan of Syrië en daar vragen aan de bewoners van die krotten wat zij liever willen.

 3. W.

  Grappig om te zien dat de WE (Hij destijds) al zo lang op die plek zit.

 4. Rob H.

  @fien: heerlijk, gaten in de wegen, verkrotting in de binnenstad, gierende armoede, met 10 man op 50m2 en een riool dat uitkomt op de grachten.

  Jij liever dan ik.

 5. Taeke D.

  Glas en beton hoeft absoluut niet lelijk te zijn, Fien. Alleen moet je wel een goede architect inhuren.

 6. Bert

  @Fien, heerlijk inderdaad. Geen leven op straat, geen cafés of restaurants, lekker op tijd naar bed, huizen die instorten als je er langs loopt.

 7. Arend Slotstruik

  Kijk die reacties. Allemaal mensen van buiten de stad. Die er niets van begrepen hebben. @fien daarentegen wel… Armoede kun je hooguit verplaatsen. Nu bestaat het nog, alleen niet meer voor mensen die denken beter te zijn dan de armoedigen onder ons…… Als zij het maar niet zien en met hun flesje bier en sigaar op hun dekadente achterwerk aan de oudegracht kunnen borrelen.. Daar is een stad niet voor bedoeld. En Taeke d. : klopt het hoeft niet lelijk te zijn, maar het getuigt in 99 van de 100 gevallen wel van absolute geestelijke armoede. En al die andere nare reacties @fien, zegt genoeg. Verwende 50- ers die nooit een leven hebben gehad. Niet saan aantrekken meid.

 8. Taeke D.

  @Arend Slotstruik
  Ik woon wel degelijk in de binnenstad en vertoon geen decadent of verwend gedrag.
  Dat pover aangeklede Utrechts mannegie, zoals Fien het noemt, vind ik nogal paternalistische taal. Decadent…
  Het tegenwoordige gebouw van de Bijenkorf ziet er toch echt veel beter uit dan dat knullige torentje dat er vroeger op die hoek stond.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).