Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Voorstraat

1905-1915

Springweg

1903. Foto: Joh. A. Moesman

Ledig Erf

1967. Foto: L.H. Hofland

5 Reacties

Reageren
 1. waldorff

  wat zou het mooi zijn als de muurschildering weer terug zou komen in de Voorstraat! Er zijn meer van deze oude muurschilderingen te vinden…

 2. GeenStijl@Utrecht😉

  Toen was geluk nog heel gewoon….. ✌❤🤝

 3. Piet

  @waldorff
  Ik dacht precies hetzelfde!

 4. Wim Vreeswijk

  Treffend geciteerd van GeenStijl@Utrecht.

 5. Ton

  Beste Wim en GS, Geluk is van alle tijden. Prachtig die oude foto’s maar was het echt beter? Het is maar hoe je het bekijkt.
  Voorstraat, een verlaten straat op zondagochtend. Als je niet in de kerk zat kon je je baan verliezen. Toch zitten er al mensen in de kroeg, gezien de fietsen tegen de gevel. Mannen verdrinken hun zorgen om de armoede terwijl hun vrouw niet weet hoe ze eten op tafel moet krijgen ??
  Springweg, ziet er wat verlopen uit. Jongens nemen pontificaal het midden van de straat in terwijl de meisjes bescheiden in de hoek spelen ? Alle verschillende geloven waren uit hun schuilkerken gekomen en hadden hun monumentale gevels in het straatbeeld ingenomen (zie RK op de achtergrond), alleen de Joden nog niet (de Synagoge is nog buiten beeld).
  Ledig Erf, toen je nog door de stad moest om naar Amersfoort of den Haag (!) te rijden. Toen er nog geen veilige oversteek voor fietsers georganiseerd was.
  Maar je kunt er ook heel anders naar kijken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).