Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Zoutmarkt

1973

Korte Minrebroederstraat

1977

Pauwstraat

1953-1957. Foto: G.J.C.A. Smilda

13 Reacties

Reageren
 1. stefan

  Ik vind dit echt leuke artikelen. maar, misschien ook eens een keer een paar foto’s van plekken die extreem veel veranderd zijn?

 2. Wim

  @ Stefan
  Er zit niemand te wachten op foto’s van HC 1980 en HC nu.

 3. Pol

  @stefan Als je het extreme verschil op de Korte Minrebroederstraat niet kunt zien….

 4. Massegast

  Misschien ligt het aan de foto’s, maar er is toch wel veel ten goede veranderd in de binnenstad. Sinds de jaren 60/70 is het nodige kapitaal het centrum ingestroomd. Dat is duidelijk te zien. Verder minder auto’s. Nu nog het fietsenprobleem onder de duim krijgen!

 5. Floep

  Of een keertje wat plekken buiten het directe centrum?

  Ik ben bijvoorbeeld best benieuwd hoe Hoograven veranderd is.

 6. Realist

  De hoeveelheid verkeersborden in de Pauwstraat geeft de huidige regeldrift uitstekend aan.

 7. Wil

  @realist: de hoeveelheid verkeersborden in de Korte Minrebroederstraat (5 stuks!) op de foto uit 1977 geeft de toenmalige regeldrift uitstekend aan.

 8. Wim

  @All zeg nu eens gewoon leuk die fotos.

 9. Realist

  @Wil Zoals algemeen bekend is de huidige regelgeving steeds verstikkender. Mooi te zien in dit voorbeeld ook. Vijf borden voor één straat is iets anders dan wat jij aanhaalt, die borden staan namelijk niet in één straat, staat ook nog een borg voor een parkeervak tussen…

 10. Utrechtse Jantje

  Ja ik zou bijvoorbeeld de Papaverstraat , waar ik in 1946 geboren ben . Van toen , en tegenwoordig wel eens terug willen zien ….. Het Abattoir terrein wat er vroeger recht tegenover lag , is ook al lang niet meer hetzelfde …..

 11. Rob van Rob en Nico

  @Wim hoho, ik ben geboren in 1980, ik zat daarop juist wél te wachten. Ik ga wel even bellen.

 12. Ton Hooft

  @ Stefan: goed idee!

 13. Bart

  @Realist als je goed kijkt naar de verkeersborden op de foto van de Pauwstraat valt het wel mee met de regelzucht; er staat dat de straat verboden is voor vrachtwagens en voor voertuigen langer dan 9 meter, dat het eenrichtingsverkeer is behalve voor fietsers en bromfietsers. Het bovenste bord is onbekend. De drie ge- en verboden die ik noem dienen uiteraard een praktisch doel; de straat is immers smal, en een draai met een vrachtwagen of voertuig langer dan 9 meter aan het einde van de straat naar de Oudegracht gaat niet. Dit als regeldrift bestempelen is overdreven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).