Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Mariaplaats

1930

Herenstraat

1980

Korte Minrebroederstraat

1940

11 Reacties

Reageren
 1. Wendy

  Weer leuke foto’s.Ben in de Herenstraat geboren.

 2. Willem

  Waar de auto’s verdwijnen komt het leven op straat weer terug. En fascinerend om te zien hoe Mariaplaats er in de jaren 30 een stuk opgeruimder uitzag dan tegenwoordig. (beetje zoals de Zadelstraat tegenwoordig).

 3. W

  Ach ja de oude burgerzaken… veel beter dan dat postmoderne gedrocht wat er nu staat…

 4. Vrolijk rechts

  Ben geboren in de Herenstraat

 5. Jeetje

  Oioioi… Ik weet dat wel dat ik het stadhuis altijd al afzichtelijk vond, maar ik had niet eerder gezien wat een mooi gebouw er voorheen stond. Wat een verarming om dat te vervangen door het afzichtelijke samenraapsel dat er nu staat!

 6. G.H.

  Wat ze daar met het stadhuis hebben gedaan, dat is toch gewoon misdadig?
  De daarvoor verantwoordelijken zouden m.i. strafrechtelijk moeten worden vervolgd.

 7. Tanja

  Wat was er eigenlijk mis met dat stukje van het oude stadhuis? Het ziet er wel mooi uit, dus ik ben benieuwd waarom het gedeeltelijk gesloopt is.

 8. Realist

  @Willem. Waar de auto’s verdwijnen komen fietsen en verkeerborden terug. Wat een drukte vergeleken met vroeger.

 9. Utrechtsch

  Wat oneindig zonde. Het stadhuis was zo statig. Weet iemand wanneer deze verbouwing heeft plaatsgevonden? Name & shame!

 10. Wim

  Aan alle huiliehuilejammeraars, over de move-over van het stadhuis. Dat door jullie zo betreurde bouwdeel was een fantasieloos armoedig en afgeleefd hok. Niets aan verloren gegaan hoor.

 11. Knuppel

  Ik heb begrepen dat het oude stadhuis precies zo herbouwd is in Oost-Polen. Daar pronkt het nog streeds.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).