Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Pieterskerkhof

1969. Foto: G.J.C.A. Smilda

Bemuurde Weerd Oostzijde

1890-1900

Kruisstraat

1919

12 Reacties

Reageren
 1. Vrolijk rechts

  Weer mooie plaatjes

 2. Len

  Die koude overrealistische foto’s van nu doen het romantische gevoel wat ik doorgaans krijg van dergelijke plekjes geen eer aan. Het mag best wat minder allemaal, het is al treurig zat. Dus zet er voor de gein eens een filter overheen die identiek is aan de oude foto’s.

 3. Joris

  Wat een leuke rubriek! Hier zou je een boek van moeten maken!

 4. Fam Ho

  Heeft er misschien iemand een foto oid met/van de spijskokerij die op het Pieterskerkhof zat, liefst van (heel ruim) voor 1940 en/of weet iemand van wie die spijskokerij was (toch van de kerk ook al is dat daar nu onbekend?)
  Bij voorbaat dank voor info. Doorgeven kan hier en daarna hopelijk via de redactie.

 5. Bayerwald

  Naar deze rubriek kijk ik elke maandagmorgen uit. Heerlijk! Doorgaan, a.u.b.
  @Len: ik heb geen behoefte aan een filter. Juist leuk zoals de realiteit van nu wordt afgezet tegen de realiteit van toen. Een ieder kan daar zijn eigen gevoelens bij hebben, al dan niet romantisch/nostalgisch.

 6. eemke

  zo jammer dat dat pand op de hoek van de Kruisstraat alweer jaren leegstaat en in verval raakt……

 7. Ton

  1890-1900
  Dat is vast een van de eerste kleurenfoto’s van Utrecht ?

 8. Fam Ho

  @Ton Waarschijjnlijk deels ingekleurd.

 9. W

  Wel lekker weinig bomen op de bemuurde weerd. Sommige reaguurders willen ons doen geloven dat er altijd al bomen hebben gestaan nml… quod non dus.

 10. waldorff

  @fam ho, op de website van het Utrecht Archief kun je zoeken in het beeldmateriaal-zeker met een huisnummer erbij zou dat te vinden moeten zijn.

 11. Wim

  Ha W.
  Bomen op de Bemuurde Weerd zijn hier nooit besproken.
  Nooit.
  Wel fijn dat het daar nu wel zo mooi groen is.

 12. Fam Ho

  @waldorf Helaas zit daar dus niets bij dat dit nog kokerij is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).