Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Bemuurde Weerd Westzijde

1931. Foto: A. van de Pol

Willemstraat

1953-1957. Foto: G.J.C.A. Smilda

Achter de Dom

1950-1960. Foto: G.J. Lauwers

20 Reacties

Reageren
 1. Willem Verhagen

  Veruit de heerlijkste rubriek om wekelijks te raadplegen!

 2. Johan de Breker

  Bomen vind ik normaal overal erg mooi, behalve voor torens. Prachtige toren van de universiteit met je juist uit laten komen. De boom zou ik verplaatsen naar een park, Desnoods daar een heel smalle conifeer neerzetten : italiaans. De Bergstraat (oude café ) hoek Willem straat (zo als je het hoort te schrijven ipv alles aan elkaar tegenwoordig) kampt nog steeds met de problemen van toen: aantasting van het stuc. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik erg hou van stucwerk dat lelijk is. En niet van opgespoten strakke huizen. Daarentegen zie ik liever sfeervol oud gevlekt grijsbruin groen vlekkerig stucwerk , maar een schone straat, zonder fietsen en studenten. Het ondek je plekje sfeertje ontbreekt door de mensen die er lopen tegenwoordig> Anders had Utrecht nog net zo aantrekkelijk geweest zoals het was tot eind jaren 90 . Ik heb een partij foto’s liggen van mijzelf… die liegen er niet om. (kleur) … De stad is geweld aan gedaan. Vooral door het bestuur! Je kunt zeggen: de hekken langs het water is noodzaak. Vroeger gebeurde er zelden een ongeluk omdat mensen zagen waar ze liepen. Het geeft aan dat mensen steeds onvoorzichtiger zijn geworden naar hun omgeving, dat er hekken moeten staan. (in andere steden overigens alleen langs de bruggen zoals Delft) en het niet is zoals rond de singels. Als je nu geen hekken neerzet dan lopen mensen er waarschijnlijk in, omdat ze continu kijken op hun telefoon. ipv naar hun medemens.

 3. Johan de Breker

  Dan nog 1 ding: het compleet zinken dak links boven vind ik echt niet kunnen. Huizen met compleet zinken halve mansardedakken zijn ronduit lelijk. De gemeente zou er goed aan doen de welstandscomissie daar naar te laten kijken en er weer geglazuurde dakpannen op terug moeten laten komen. Ook nieuwe gebouwen mogen kunstmatig ‘verouderd’ worden wat mij betreft. Sla er gewoon stukken af en stuc het met de hand verder, zodat je natuurlijke welvingen krijgt ipv al die afschuwelijke prefab sfeer woningen. Het is werkelijk afgrijselijk die complete muren die worden aangeleverd. Je lijkt wel binnen een prehistorisch computerprogramma te lopen uit de jaren 80 op een commodore computer.

 4. Wendy

  Weer mooie plaatjes.Eigenlijk niet zo veel veranderd in het centrum.Wel duidelijk te zien dat er in de Willemstraat te veel studenten zijn en te veel horeca.

 5. echte utrechter

  @ de Breker, Bergstraat hoek Willemstraat… Dat is nooit een café geweest.
  Wel heel erg lang een van de allerbekendste logementen van Wijk C gerund door Annie van der Pijl en later Annie Stekelenburg van der Pijl die er zelf naast woonden.
  Er is bijna geen Utrechter die het niet kent.
  Beneden de keuken/eet-gedeelte.. Boven: door het hele pand heen de vele stapelbedden voor de “gasten”
  Overigens is er niet veel mis met het stucwerk, er zijn gewoon veel te veel lagen verf opgesmeerd die beginnen te bladeren.
  Boven is alles ooit keurig afgestoken, beneden dus een euhh… andere methode…
  Erger vind ik de smakeloze kunststof ramen die een jaar of 10 geleden geplaatst zijn.

 6. Wim

  Opvallend hoe strak de gevels tegenwoordig in de verf zitten. Wat is de stad opgeknapt als je dat vergelijkt met die shabby muren van vroeger.

 7. Sj

  He Johan de neerlandicus in jou heeft het bij het verkeerde eind hoor: gewoon aan elkaar schrijven, net zoals vroeger. De trend is juist om alles los te schrijven.

 8. René

  Geweldig om te zien hoe bepaalde delen van de stad ondanks alle (noodzakelijke) aanpassingen toch z’n authenticiteit bewaard. Die sfeer is iedere keer te voelen als je je door de stad beweegt. Fijne rubriek, dank !

 9. W

  @wendy: wat knap dat je dat kan zien!
  ik zie maar 1 kroeg op de foto (dikke dries) en blijkbaar zat daar in de jaren 50 ook al een kroeg.
  Het kosthuis (horeca) is tegenwoordig een fietsenmaker.

 10. stefan

  De fietsenmaker mag zijn muurtje wel even schilderen. Zo gedaan en een stuk mooier.

 11. Wendy

  @w .ik rijd bijna dagelijks door de Willemstraat

 12. Wendy

  @w .Dikke Dries zit overigens niet in Willenstraat maar in de Waterstraat

 13. Uuu

  @wendy

  Er zat voeger meer horeca in de Willemstraat en ook met meer overlast (dronken arbeiders die lallend door de straat hun salaris weggedronken hadden).

  Knap trouwens dat je aan de foto van nu kan zien dat er “te veel” studenten in die straat zijn. Ik zie alleen maar een normale straat namelijk.

  En trek je studenten slecht dan is Utrecht de verkeerde stad voor je.

  De Universiteit zit hier al honderden jaren en honderden jaren geleden waren studenten pas echt elitaire ballen die meenden zich alles te kunnen permitteren, met bijbehorende overlast. Sterker nog, de studenten zijn langer in Utrecht dan de arbeidersklasse, die kwam pas van buiten toen er industrie in Utrecht kwam (de meeste volksbuurt Utregters zijn zelf import, zonder zich dat te realiseren).

  De Stad Utrecht is wat het nu is, mede dankzij de universiteit.

 14. Gerrit Krul

  @Johan de Breker: een boom is natuurlijk 100 keer beter dan een auto in het Achter den Dom.

 15. Wendy

  @Uuu.
  Nogmaals ik kom bijna dagelijks in de Willemstraat.En ik heb geen hekel aan studenten.Alleen staan de stoepen met name richting Waterstraat vol met fietsen .Ik woon al ruim 60 jaar in het centrum dus waarom moet ik weg?

 16. W

  @wendy: ja prima dat je bijna elke dag door de willemstraat fietst, maar je beweerde het te “zien” op de foto’s…

  Overigens zeg ik nergens dat dikke dries op de willemstraat zou zitten.

 17. w

  de horeca in Willemstraat valt reuze mee hoor, 2 cafe’s maar, waarvan 1 feestcafe

 18. Uuu

  @Wendy

  O er staan fietsen (Van bewoners). En waar zouden die anders moeten staan dan?

 19. xcvb

  @Wendy
  ik kom er ook dagelijks (omdat ik er woon), maar de horeca valt reuze mee in m’n Willemstraat

 20. Knuppel

  Willemstraat is toch voor (te dure) kappers? En die fietsenmaker is wel de vriendelijkste van Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).