Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Potterstraat

1932

Oudegracht

1890-1900

Wittevrouwenstraat

1909

11 Reacties

Reageren
 1. Sjors

  Geweldig !!

 2. Koel Hoofd

  Die tram was ooit een duurzame, milieu en dier- vriendelijke paardentram en liep helemaal door tot aan Driebergen. Ons progressieve stadsbestuur heeft daar later een eind aan gemaakt omdat het niet modern genoeg was. Om daar later toch een partij spijt van te krijgen!

  Nu denkt men dat die peperdure elektrische tram duurzaam is, omdat de CO2 emissie voor het opwekken van die electriciteit ergens anders wordt uitgestoten. Die werkpaarden van toen zijn de elitaire hobby dieren van nu, en deze mogen ook niet meer (zonder politie badge) in de stad komen omdat hun poep onhygienisch en dus gevaarlijk voor kinderen is. Hoe kan de wereld toch veranderen onder de bezielende aanvoering van de wetenschap.

 3. Daf

  Gaaf man die klinkers en kinderkopjes op de wittevrouwenstraat. Staat veel mooier bij die oude panden dan dat saaie asfalt. Kan dit niet terugkomen?

 4. SKU

  Het is niet meer voor te stellen, twee trambanen door de Wittevrouwen- Voorstraat. De tram richting Zeist. Nu is er amper plaats voor goede verkeersvoorzieningen

 5. Jeroen

  Op de bovenste foto’s zie je nog de oude ingang van de Lange Jansstraat voordat de helft van de straat bruut gesloopt werd om de straat voor doorgaand verkeer te verbreden.

 6. Teunis

  @Jeroen, op 0:20 van deze video is terug te zien dat de Lange Jansstraat ook wel érg smal was: https://youtu.be/w6Xdpk2k7V0
  Daar had de huidige fietsersstroom nooit samen met de bus doorheen gepast.

 7. Koekoek

  @Koel Hoofd

  Een paardentram dier- en milieuvriendelijk noemen. Pffff. Koekoek.

  Reinste dierenmishandeling. je wil niet weten hoeveel paarden daaraan bezweken.

 8. homie

  Weg met de groene en rode gevelpanelen aan de potterstraat hoek OG.
  Zo lelijk

 9. WvR

  @Koekoek:
  Ik wil het wel weten.
  Hoeveel?
  De data graag uitgesplitst naar doodsoorzaak aanleveren.

 10. Koel Hoofd

  @koekoek
  Kijk eens op de oude foto’s, die paarden trokken één wagentje STAPVOETS, en de paarden zagen er goed doorvoed uit.
  Hoezo is een paard als natuurlijk biologisch wezen niet milieuvriendelijk? Mensen zijn echt serieus milieubelastend met hun onuitputtelijke wensbeleving omdat al hun behoeften al vervuld zijn.

 11. Katja

  Wat een RUST vroeger…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).