Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Vredenburg

1925-1930

Nobelstraat

1979

Jacobijnenstraat

1979

7 Reacties

Reageren
 1. Echte Utrechter

  De Jacobijnenstraat zwaar verloederd maar heeft het uiteindelijk grotendeels gered met renovatie midden jaren 80. De geplande weg er dwars doorheen werd uiteindelijk afgeblazen! Het gedeelte in het verlengde ervan in Wijk c had meer pech. De Jacobskerkstraat/hof en Waterstraat tot aan het Paardenveld waren al mede door de geplande weg ( en de al gerealiseerde st Jacobstraat) grotendeels plat gegaan. Alleen Dikke Dries heeft het gered dankzij de poot die stijf gehouden werd totdat betere tijden aanbraken.

 2. W

  @echte utrechter: helemaal mee eens. Utrecht was in de jaren 70 enorm verloederd.
  En wat een mooie panden aan het smakkelaarsveld! Wat heeft de mensen toch bezield om dat allemaal af te breken!

 3. Koel Hoofd

  @W
  Wat ze bezielde?
  Progressie
  Daar later spijt over hebben is verstand wat veel te laat komt…
  Beide zijn oude Utrechtse tradities.

 4. Pol

  Ik vind de Domtorentjes van destijds origineler dan de de Amsterdammertjes die tegenwoordig in de Jacobijnenstraat staan.

 5. Hans Kuypers

  Inderdaad, er is veel verloren gegaan. Voor niet alles was dat een ramp, maar bijvoorbeeld Stationsbuurt is dat echt een aderlating geweest maar ook het oude Jaarbeursgebouw en de omgeving Paardeveld. Wie haalt het in zijn hoofd om een prachtig historische draaibrug te slopen en een paar passen verder een vreselijk lelijke parkeergarage te bouwen. Maar het was nog erger in de jaren ’70. De toenmalige wethouder van verkeer wilde bijdragen aan de “modernisering en kwam met het plan om de gehele Catharijnesingel te dempen en daar een brede verkeersweg te maken richting de vele Hoog Catharijne parkeergarages. Hij sloeg natuurlijk de plank volledig mis, want beschermd stadsgezicht. Toen was nog even het idee om een strook beton aan te bouwen boven het water, maar ook daar trapte Monumentenzorg niet in.

 6. Gerry Jöris

  Ik herken Utrecht niet meer. Ben 11,5 jaar geleden uit de binnenstad vertrokken o.m. vanwege alle bouwplannen. Nog geen dag spijt van gehad.

 7. Marcel

  Vreselijke veranderingen. Verstand van niks in bestuurlijk Utrecht. Nog steeds trouwens. Ben op het Vredenburg geboren en heb alle vreselijke veranderingen gezien. De jeugd weet het niet en dat is maar goed ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).