Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Springweg

1990-2000. Foto: F. Lapoutre

Amsterdamsestraatweg

1984

Voorstraat

1907-1908

18 Reacties

Reageren
 1. Barend

  Nou hoor je op dit forum nooit iemand klagen dat het lompe postkantoor op de Neude een fraaie fijnmazige oude stedelijke structuur heeft weggevaagd.

 2. iemand

  zo zonde dat door het postkantoor die fraaie fijnmazige oude stedelijke structuur is weggevaagd!

 3. W

  Wat mij betreft wordt de oude gracht en de neude in oude luister hersteld. Wat een monstrum dat postkantoor zeg!

 4. Jankanerwatvan

  Nou Barend, ik vind het hoofdpostkantoor (zonder recente opsmuk) het mooiste gebouw van utrecht. Dat is me wel wat “fraaie fijnmazige oude stedelijke structuur” waard. Voor zover die (in utrecht in hoge mate aanwezige) neoclassicistische bebouwing de oude (?) structuur vormt

 5. n Utrechter

  Wanneer we zaken gaan wegvagen, laten we dan beginnen met geheel hoog catharijne.

 6. Herman

  Idioot gebouw dat voormalige postkantoor.

 7. Koel Hoofd

  Wat is die bieb eigenlijk shocking lelijk in verhouding tot hoe mooi het was…
  Zullen we de bieb maar neerhalen en de oude woningen weer herbouwen in het kader van historische stadsvernieuwing deel II (singel doortrekken was deel 1)?
  Meerdere ingebreide duurzame woningen op AAA+ locatie met levendige plint aan evenementenplein met paar bomen en zonder parkeerplek in de wijde omgeving, de droom van ons stadsbestuur want dat levert ook veel geld op.

 8. Rutger

  Dat afval op de foto van de Springweg nu is wel treffend voor de verloedering van Utrecht. Of in elk geval met het beeld dat ik hier in Lunetten zie: overal verkeerd aangeboden (lees: zomaar neergezet) afval. Dat was 25 geleden niet het geval.
  En er wordt helaas niet op gehandhaaft… Slechts opgeruimd bij meldingen. Een gemeenteraad die de mond vol heeft van leefbaarheid, zou hier op moeten inzetten!

 9. Wim

  De monoliet van Crouwel, inderdaad.

 10. G.H.

  Wel jammer dat het lompe postkantoor op de Neude een fraaie fijnmazige oude stedelijke structuur heeft weggevaagd.

 11. Wil

  ik vind dat @Rutger een goed punt aanstipt.
  De stad is in een hoog tempo aan het vervuilen. Kijk voor de grap eens op de Neude voor het kantoor van Moskovic of naast het postkantoor in de Drakenburgstraat. Wat een gribus!
  Misschien een leuk onderwerp voor Duic ..?

 12. Len

  Hoewel het postkantoor op zichzelf een zeer fraai gebouw is, is het inderdaad een flinke kolos die niet erg subtiel is geplaatst. Met al dat historische besef zouden we inmiddels toch beter moeten weten, maar daar is dan toch weer zoiets als TivoliVredenburg neergezet en HC 2.0 uit de grond gestampt. Dat soort architectonische poeha kunnen ze eigenlijk beter gewoon allemaal aan de Jaarbeurszijde zetten, daar ziet het er toch al niet uit.

 13. Wim

  De afdeling zeur is ook weer aan het woord geweest.
  Die fijnmazige krotten zijn weggehaald om te voorkomen dat ze verkorten door een te duur onderhoud wt niemand wil betalen
  Als je voor eeuwig oude bebouwing wil behouden moet je eerst zorgen dat er bgeen bevolking meer bij komt.
  Hoog Catharijne voldoet aan de wens van duizende mensen per dag.
  Het postkantoor eerst gebruikt als de telecommunicatie hub van Nederland , want jd moest eens weten hoeveel apparatuur hier heeft gestaan, heeft duidelijk een hele mooie nieuwe functie gekregen met behoudt van de hal.

 14. Gustave

  Altijd al gevonden dat het postkantoor een prachtig gebouw op de verkeerde plek was. Op het Janskerkhof, waar het beeld van F.C. Donders staat, was het proportioneel veel beter geweest.

 15. Kees Truijens

  Ten tijde van de oudste foto van hoek Haverstraat-Springweg waren de stofzuigers al verdwenen. In de Binnenstad had je twee stofzuigerwinkels waarvan de etalage nog jaren na de sluiting bleef. Ik weet niet meer of die op de Springweg of die in de Loeff Berchmakerstraat het langst bleef bestaan.

  Het enige gesloten winkeltje in de binnenstad waarvan de etalage maar blijft bestaan dat ik ken is het antiquariaat in in de Korte Jansstraat 2.

 16. Utrechtse Jantje

  Ik was dit weekend weer eens in Lunetten , waar er naast ‘n ondergrondse vuilnisbak denk ik , net zoveel vuilnis en ander grof vuil naast lag als ondergronds , wat ik niet begrijp is dat mensen dit hun buren die er vlak bij wonen , dit aan willen doen …. En beste @ Kees Truijens vergeet de etalage van G.W. van Dillen op het Vredenburg eventjes niet in je mijmeringen mee te nemen ….

 17. Kees Truijens

  Bij van Dillen zit er toch een werkende winkel achter de etalage?

 18. Utrechtse Jantje

  Daar heb jij gelijk in @ Kees …dat punt was me even ontgaan …

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).