Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Ganzenmarkt

1935. Foto: A. van de Pol

Vredenburg

1924

Zilvergeldstraat

1975

22 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Ai, ai. Vredenburg wat een schande dat zo’n huurder (Perry Sport) die gevel zo mag verpesten en zo ook achterlaten als ze verhuizen!

 2. Berk

  Schandalig inderdaad, die gevel op het Vredenburg. Ik wist niet dat er zon mooi gebouw stond eerst. Hoe kan zoiets?

 3. Massegast

  Wat een beauty daar op het Vreeburg (1924). Hoe zijn we daar in ‘s hemelsnaam van af gekomen?

 4. Cico

  haha een speciale rol voor ‘de gevel van Perry’. De aartsvijand van DUIC lezers

 5. Joke Schinkel

  Prachtig die mooie foto’s

 6. W

  Zou dat pand nog achter die afschuwelijke platen zitten?

 7. Jankanerwatvan

  Het kan vriezen, het kan dooien. Vorige week werd het hoofdpostkantoor nog afgekraakt in deze rubriek. Deze week wordt een mini-variant daarop de hemel in geprezen..

 8. Joey

  Voor de perry was het toch ook al lelijk?
  Die perry zat er nl niet super lang dacht ik toch….

 9. Berk

  Ik vrees van niet W

 10. Pieter

  Toch ook een schande voor het monumentenbeleid van de gemeente. Overigens is links van Perry ook iets moois verdwenen. Economische belangen lijken boven het belang van de stad te staan.

 11. Koos Hopeloos

  Dat pand op Vreeburg zou nu moment zijn en terecht.

 12. Janssen

  Beste Redactie, de foto’s die u plaatst zijn vaak groter dan ik ze zie in uw opmaak. Ik open ze vaak in een nieuw tabblad om ze groter te bekijken en voor meer details.

  Wellicht kunt u de foto’s op uw pagina aanklikbaar maken zodat het makkelijker is deze te vergroten?

 13. Moniek

  De schande bestaat er in dat er ooit iemand zonder enige smaak of historisch besef toestemming heeft gegeven voor die afschuwelijke Perry-gevel.

 14. Johan

  De foto uit 1975 van de Zilvergeldstraat laat nog de achterkant (en muur) van de “resocialisatiewoningen” op het Houtplein zien. Kort daarop afgebroken.

 15. Ton

  @ Jan
  Inderdaad. Deze foto is zeer sprekend: wonen achter een blinde muur t.b.v. de ‘resocialisatie’.

 16. Bart van Dam

  Ik heb te doen met de utrechters die in 1935 na een avondje drinken niet eens het aller aller allerbeste broodjes gyros van heel Nederland (en waarschijnlijk daarbuiten ook) konden krijgen

 17. Rosalie AnnA

  @w aangezien het ‘oude’ pand even groot was als het pand ernaast en het groene gedrocht duidelijk een stukje kleiner, vermoed ik toch van niet

 18. Massegast

  @Rosalie AnnA + @w — Als dit Vreeburg-pand niet meer achter de groene Perry-platen zit, dan zou er een replica moeten komen. Ik ben er inmiddels helemaal verliefd op geworden. Het is nu mijn screensaver.

 19. Herman

  @Jeoy, voor Perry zat Sporthuis Centrum in dat pand. Center Parcs was toen daar ook onderdeel van en je kon er huisje reserveren.
  Dat is al heel lang ,o, kan me dat als kind herinneren. Geen idee wanneer die gevel er gekomen is
  Sporthuis Centrum is opgegaan in Perry Sport.

 20. Ouwe Knar

  @Rosalie AnnA 10/7/2023 – 12:54
  Dat dacht ik in eerste instantie ook, maar na beter kijken lijkt het dak van het pand ernaast juist een stukje hoger gemaakt. Dus er is nog hoop?

 21. Peter

  Zie ook: https://www.duic.nl/cultuur/verdwenen-horeca-cafe-restaurant-witjens-aan-het-vredenburg/

 22. PNG

  Ook op Google Earth is het dak niet meer waarneembaar dus helaas.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).