Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Janskerkhof

1922-1924

Oudegracht

1988

Mariaplaats

1973. Foto: J. Nieuwstraten

21 Reacties

Reageren
 1. Bob

  De verpaurdere stad

 2. Claire Obscur

  Je zal verpauperd bedoelen Bob maar je hebt zeker gelijk. Steeds meer shabby types welke de hele dag door de stad rond schuifelen. De tweedeling waar men het altijd over heeft wordt steeds meer zichtbaar. Time will tell.

 3. rene

  Wat voor stad?

 4. W

  @bob: ja dat krijg je met bezuinigingen van Rutte en consorten. Toenemend aantal daklozen, verwarde mensen, verslaafden, en minder hulpverlening, straatwerkers, opvang, politie, noem maar op.

 5. Adriaan

  Lekker makkelijk weer, al die kritiek….

 6. Wim

  Jammer van al die bomen zie je de gebouwen niet meer.

 7. JL

  @W Utrecht; Het Groen links/ PvdA bolwerk. De linkse rakkers hebben het al jaren voor het zeggen in de stad. Je kan Rutte niet van alles de schuld geven….

 8. Jan Ed

  “Leuke foto’s” bedoelde je?
  DIT IS GEEN POLITIEK FORUM.
  Hou toch op om van elk bericht je eigen podium te maken.

 9. W

  @jl: oh ja het is de gemeenteraad die de politie heeft kapot bezuinigd…

 10. Tanja

  De Mariaplaats is er wel heel erg op vooruit gegaan. Het is een prachtig stadsplein geworden.
  Blij ook dat dat vreselijke corona-horeca-tentenkamp weg is en het nu weer een plein is voor iedereen die zijn/haar/hun ding doet.

 11. Henneke

  Fournituren winkel de Groot op de Oudegracht, dat was een begrip in Utrecht, daar werden allerlei naaiartikelen verkocht. Nu kent niemand het meer, verdwenen verleden.

 12. echte utrechter

  De Groot fournituren, een begrip in Utrecht en net daarvoor de zij-ingang van Vroom en Dreesman.
  Je kan de letterafdrukken nog op het grijze vlak boven de grafity zien.
  Deze ingang was oorspronkelijk een groot portiek met teak/glasdeuren naar de winkel.
  De verloedering sloeg al snel toe en eind jaren 70 werd de boel dichtgezet met schotten.
  Beneden heeft de (grote) overgebleven verkoopruimte nog lang leeg gestaan en werd voor diverse feesten etc. door o.a. de bovenbewoners gebruikt. In de kelders zaten oefenruimte voor bandjes maar ook het Wijk-C toneel heeft daar gerepeteerd.
  Pas veel later werd het gehele pand gerenoveerd en kwam beneden Scapino die helaas ook het pand van de Groot erbij trok.

 13. Henk

  Al die rechtse hobbies hier.

 14. Wim

  @ Wim

  Hahaha

 15. Johan

  Toen was geluk nog heel gewoon en reed de bus nog gewoon onder de Dom door. Pardon, door de weet-ik-veel-hoe-de-man- ook-alweer-heet passage.

 16. Frolic

  Rechts is ook een mening!
  Typerende linkse alles wetende opmerking!

 17. Ton

  1922 – 1924
  Toen ‘shared space’ nog heel normaal was.
  Mensen wisten niet beter.
  Wisten niet eens dat het ‘shared space’ heette.

 18. Rob H.

  @Ton: Tja, sinds de auto iedere vorm van leefbaarheid uit de stad heeft verdrongen, zullen we dat soort termen moeten gebruiken om de stad weer (een beetje) terug te veroveren.

 19. Wim

  @ Rob H.

  Wat de leefbaarheid pas écht uit de stad heeft verdrongen, is de door jou geliefde horeca- en festival-tsunami.

 20. Zwaon

  1922 – 1924

  Zie dat de Neudeflat er toen nog niet stond, wat een gemis toentertijd voor de stad … 🙁

 21. Utrechtse Jantje

  Ik ben het met je eens hoor @ Jan Ed , de zure berichten vliegen je hier vaak om de oren , laten we gewoon blij zijn met de uitgezochte plaatjes en de nieuw gemaakte opnames , ik dus wel hoor , en ik was de veranderingen zo’n 15 jaar jaar geleden al zat , het leek wel na mijn pensionering , waardoor ik dus veel vaker thuis was …. dat ik in Turkije of Marokko woonde , dus ik ben naar de beste fiets provincie van Nederland verhuist , tot onze volle tevredenheid , alles gelijkvloers in ‘n heerlijke bungalow met gezellige buren , en als ik in Utrecht moet zijn voor eventuele verjaardagen rijden we gewoon effe terug …………heerlijk leven hier zonder stressss …..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).