Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.
Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.
Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.
Potterstraat

Twijnstraat

Van Asch van Wijckskade

13 Reacties
ReagerenMooi om te zien dat de Utrechtse sloopzucht van alle tijden is
Jaaa weer gouwe plaatjes hoor van ons stadsie hoor , bedank !!!
De vergelijking van de Potterstraat doet toch wel pijn hoor…
Pijnlijk hoe de Potterstraat (en overigens ook de Lange Janstraat) zijn toegetakeld om een brede weg richting oost te bewerkstelligen.
Ondenkbaar in vergelijkbare steden als Dordrecht, Haarlem, gent, bologna enz enz
Auw. Hier zie je pijnlijk duidelijk wat er allemaal kapot gemaakt is voor de heilige koe.
De sloop van gebouwen wordt wat al te makkelijk op het conto van ” de heilige koe” gezet. Op de foto van de Potterstraat is geen mechanisch rund te zien, wel een aantal fietsers en vrachttransport met paardentractie. Gezien de rails ook nog OV in de vorm van een tram. Heb niet de indruk dat de verschillende verkeersdeelnemers daar in 1921 veel ruimte hadden.
Met vriendelijke groet,
PeterH
@Rob H, het had veel erger aflopen, kijk het Feuchtingerplan er maar op na.
@Niels
Inderdaad, wat was het daar ooit mooi zeg!
Praktisch: ten tijde van de foto in 1921 waren 14500 auto,s in Nederland. In Utrecht dus een fractie daarvan. Het hoofdpostkantoor was al op de Neude, de panden op de Potterstraat stonden op de nominatie gesloopt te worden. Het totale verkeersaanbod op de flessenhals die de Potterstraat was noopte tot sloop, niet het aantal automobielen. Visualiseer eens het totale voetgangers en fietsersaanbod op de huidige voet-en fietspaden + het huidige OV door die Potterstraat anno 1921 en stel de vraag hoe dat veilig zou kunnen.
Met vriendelijke groet,
PeterH
@Rob H. Inderdaad, vanaf eind jaren zestig dacht men werkelijk dat een stuk blik je meer vrijheid gaf en dus moest er ruimte geschapen worden. Ten kostte van heel veel. Gelukkig komt m’n daar tegenwoordig van terug (zie het beleid van ons dappere gemeentebestuur).
@Statler: het is verbreed omdat er meer auto’s door moesten. Het is namelijk een flessenhals voor auto’s.
En uw tweede vraag: zie de Leidsestraat in Amsterdam.
@ Rob H.
Je roept maar wat en schuift de feitelijke opmerking van @statler non-factbased opzij.
En overigens, de Leidsestraat is een factor 2x zo breed als de Potterstraat anno 1921.
Het is een flessenhals, omdat het zo benoemd is. Haal de grootste verstoorders (de vervoersmiddelen die de meeste plek per inzittende innemen) uit de vergelijking en het is ineens geen flessenhals meer.
Het “one more lane will fix it” werkt niet, dat is alom bekend.