Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Vredenburg

1902-1907

Kruisstraat

1956. Foto: G.J. Lauwers

Amsterdamsestraatweg

1984

20 Reacties

Reageren
  1. Niels

    Auw, de eerste vergelijking is toch wel pijnlijk…

  2. Utrechtse Jantje

    Hee !! Kijkje in de Papaverstraat , waar ik 77 jaar geleden op nr. 46 geboren ben …. hoe leuk is dat !

  3. Pol

    Tsja, over Vreeburg hoef je weinig woorden meer vuil te maken: het heel Hoog Catharijne en de snelweg hebben dat jaren geleden volledig verruïneerd. Daar kan elke aanpassing (de gracht en zelfs de Pillendoos) eigenlijk alleen maar verbetering betekenen.

    Maar de Kruisstraat…. Heb je als pand de oorlog overleefd, word je vervangen door een witte vormloze puist.

  4. Jim

    De verloederende stad is een betere kop

  5. Pol

    En ik mis ook nog steeds Victor Consael op de Neude of Vreeburg

  6. Marcel

    Ik ben geboren op het Vredenburg. Als je ziet hie het bestuur met de stad is omgegaan krijg je toch een kippevel gevoel? Hoe kan het dat je oude panden zo naar de knoppen helpt en zo een ontzettende miskleun kan maken? Heb vele malen met de sshoonheidscommissie te maken gehad. En inderdaad nog nooit zoveel onkunde bij elkaar gezien. Vreselijk jammer dat ik mijn kinderen niet kan laten zien hoe geweldig oud Utrecht was. En zeker het woordje was. Kijk naar HC, dan heb je alles gezegd.

  7. Remco

    Best Pol

    Het Vredenburg is al ver voor de bouw van HC compleet veranderd, 100 jaar geleden werden daar de fruithal en Korenbeurs gesloopt voor de bouw van de Jaarbeurs en in de jaren 30 werden de wegen door de binnenstad verbreed, daar werden hele rijen huizen tussen Vredenburg en Janskerkhof voor gesloopt.. het is heel makkelijk alles in de schoenen van HC te schuiven

  8. Massegast

    Leuk om de foto van de Kruisstraat in 1956 te zien. Met het lage muurtje langs de Stevensfundatie. Daar pleegde de kleine Massegast aan de hand van z’n moeder altijd overheen te lopen. Een zekere weemoed overvalt me als ik dat zie. Een andere tijd en een inmiddels verdwenen wereld. Alleen sommige stukken van het decor zijn er nog.

  9. Geenstijl@Utrecht

    Nostalgie op zijn top,Utrecht is er niet beter op geworden …

  10. Rob H.

    @Geenstijl@Utrecht:

    De krotten, , de slechte hygiëne, teveel mensen in een kleine woonruimtes, de armoe, de lage levensverwachting. Ja, vroeger was alles beter.

  11. G.H.

    @Massegast
    En naar ik begrepen heb is die Stevensfundatie, een monumentaal complex, ergens eind jaren 60 gesloopt.
    Niet om ruimte te maken voor een nieuw project van een megalomane vastgoedcowboy met vrindjes in het college.
    Nee, na de sloop heeft het daar daar zo’n 20 jaar braak gelegen, en is het terrein vervolgens in gebruik genomen als parkeerterrein (!!). Dat maakt de wandaad van de gemeente nog veel kwalijker…
    Pas in de jaren ’80 is het karakterloze, nietszeggende appartementencomplex gerealiseerd dat we er vandaag nog steeds aantreffen.

  12. Ruben

    Amsterdamsestraatweg 100 π

  13. Massegast

    @G.H. — Je verhaal klopt helemaal. De Utrechtse familie van Massegast was wel gek op Utrecht, maar niet op de Gemeente Utrecht. Misschien heb ik nog tijd van leven om de gemeente te zien bijdraaien.

  14. Wim

    De superzwurders zijn ook weer aan het woord, ik ben het helemaal eens metgeenstyl!

  15. Jeroen

    G.H. Tsja, de jaren vijftig en zestig. Alles dat naar het verleden riekte had te maken met de Wereldoorlogen. Alles moest anders en modern en dat kon je maar beter met grote gebaren doen. Die oude troep zou niemand meer missen als ze de modernistische goed doordachte nieuwbouw zouden aanschouwen waar je handig met de auto bij zou kunnen komen. Helaas voor de luchtfietsers van toen werkten hun ideeën voor geen meter en hebben ze nodeloos erfgoed vernietigd. Helaas en pijnlijk, maar de geschiedenis verander je niet zomaar meer terug.

  16. Herman

    Iedere generatie wil iets ” toevoegen,” aan de stad. Soms goed gelukt, soms hopeloos mislukt. Houdt de stad wel levendig en van fouten leren we.
    Vind de stad er steeds beter uitzien per saldo.

  17. Utrechtvoorutrecht

    Overigens hebben de foto’s van nu wel minder artistieke waarde doordat de compositie niet “optimaal” gekozen is.

    Los daarvan: wat is die mast op het Vredenburg?

  18. Statler

    @Ruben:
    Humor, wel met een afronding. Jammer dat het geen A.straatweg 22/7 is.

  19. M.

    @Herman — Per saldo vind ik de stad er niet erg op vooruit gaan met al die smakeloze grootschalige hoge nieuwbouw. De afgelopen winderige weken hebben voetgangers en fietsers het er zwaar te verduren gehad. Alleen tussen de kleinschalige bebouwing kon je wat beschutting tegen de wind vinden.

  20. Ton

    Ware nostalgie !
    Die twee mannen daar rechts op het Vredenburg die met de handen op de rug een beetje lopen te lanterfanten.
    Of die vrouw die met die te zware handkar haar kapotte rug loopt te forceren voor een paar rotcenten om ‘s avonds toch nog met een lege maag naar bed te moeten (en misschien ook nog met een dronken kerel die zijn ‘huwelijkse rechten’ mag opeisen).
    Sommigen hier verlangen er nog steeds naar terug.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).