Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Vredenburg

1967. Foto: Gemeentearchief Utrecht

Voor Clarenburg

1953-1957. Foto: G.J.C.A. Smilda

Vaartsche Rijn

1987. Foto: Gemeentearchief Utrecht

19 Reacties

Reageren
 1. WV

  @ Katja

  Wat is die watertoren opgeknapt hè!

 2. wollie

  bijna niet voor te stellen dat je vroeger je auto parkeerde op clarenburg, choorstraat of steenweg. een goed argument om het autovrije deel van de stad uit te breiden: mensen zijn er zo aan gewend en willen dan niet meer terug…

 3. PETE

  Jammer voor de panden aan Voor Clarenburg, hoe de commercie daar het aangezicht van de panden verneukt heeft, met alle rare uit- en aanbouwen en gevelstukken die eruit gerost zijn.

 4. wolllie

  waardoor zijn de watertorens niet meer nodig? gebruiken we elektriche pompen voor de waterdruk, en is dat goedkoper?

 5. MJPD

  @wollie
  Het leidingwater moet in watertorens ook omhoog worden gepompt, als u dat bedoelt. Sommige worden nog gebruikt ,maar hebben onvoldoende capaciteit : “In de hoogtijdagen waren er in Nederland circa 260 watertorens. Momenteel staan er nog 170 watertorens, waarvan ongeveer de helft nog in gebruik is. Watertorens in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht worden nog gebruikt. Veel andere watertorens krijgen andere bestemmingen, zoals woning of restaurant. Tegenwoordig is de taak van watertorens in Nederland overgenomen door een regelsysteem met frequentiegeregelde pompen.” (Wiki)

 6. sander

  En waar zijn de foto’s van alle walgelijke nieuwbouw sinds de jaren, idk, 70-90? De reden waarom, in elk geval in mijn omgeving, en geloof me, dat is een omgeving die men ervaart als een van de lelijkste van nederland, Utrecht alsnog lelijker vinden?

 7. Frits

  @Pete

  Bij een paar panden aan Voor Clarenburg is de oorspronkelijke gevel op de begane grond vervangen door een etalage. Ik zou niet weten waar rare uit- en aanbouwen te zien zijn. Het aangezicht is in ieder geval een stuk beter dan in de jaren ’70, toen het allemaal enorm verloederd was. Ik weet niet goed wat het alternatief zou zijn geweest- de kas van de gemeente was leeg, de bedrijven die in die panden zaten trokken weg, het waren eigenlijk bouwvallen en rijp voor de sloop. Een winkelier toestemming geven een etalage te maken lijkt het minst slecht van de mogelijkheden.

 8. Koel Hoofd

  Grappige fotos van Vredenburg.
  Zwart asfalt is vervangen voor rood asfalt met veel meer en veel grotere bussen.
  Was er laatst en vond het eigenlijk wel hoog tijd om die bussen te vervangen voor een metronetwerk. Want eigenlijk is het absurd om nu nog op deze manier de stromen bussen met toenemende aantallen fietsers en voetgangers te mengen.

 9. [email protected]😉

  Héérlijk die foto’s van toen geluk nog heel gewoon was, als ik er alleen al aan denk,wat was het een heerlijke tijd.

 10. Berk

  Die watertoren! Iemand een idee waarom die zo ingepakt was? Leuk hoe de eerste foto is gemixt.

 11. Massegast

  @wollie — Watertorens leverden vroeger (19e eeuw en begin 20ste eeuw) druk voor het waterleidingnet. Electriciteit was er nog niet in een veel kleiner Utrecht, zonder hoogbouw. Met behulp van stoommachines werd het water in de torens omhoog gebracht. Electrische pompen zorgen nu voor de waterdruk. En ja, is het goedkoper? Ach, stoommachines draaien ook niet voor niks en zijn daarbij nog eens zeer vervuilend.

 12. Robert

  Haha Wollie, autohater?

 13. Marko

  Ik was helemaal vergeten dat die watertoren jarenlang zo lelijk ingepakt was…

 14. Guus Geluk

  @ geen stijl.

  Heerlijke tijden ja. De gebouwen waren zwart van de smog. Veel buurren verpauperd. Gezinnen trokken massaal weg uit de stad. Er was dikke woningnood. Heroine deed zijn intrede je moest zeer benauwend aan de verwachtingen van je omgeving voldoen. Kon niet jezelf zijn. Sexueel misbruik werd massaal onder de pet gehouden, terwijl mensen er van wisten. Vrouwen hadden nauwelijks een eigen positie. Ja toen was geluk nog heel gewoon.

 15. Frits

  @Berk,
  Gokje. Het onderhoud zal wel te wensen over hebben gelaten. De toren was functioneel; er was geen oog voor de schoonheid. Restauratie zou te duur zijn geweest, inpakken in “fraaie” sandwichpanelen veel goedkoper en het gaf de toren een moderne, bij de tijd passende, uitstraling.

  @Koel Hoofd,
  Mooi plan. Een metro ondergronds tot de Berenkuil, en vanaf daar bovengronds naar de Uithof, Zeist en De Bilt. Maar wie gaat het betalen? Na het Noord/Zuidlijndebacle, het Uithoflijndebacle en het Hoekse Lijndebacle lijkt de kans op een groot, regionaal railproject me voorlopig minder groot dan een Elfstedentocht dit jaar.

 16. Herman

  Leuke fotomontage van die oude bus op de moderne busbaan.

 17. wollie

  @robert, neehoor, maar je auto voor je woning parkeren is wel heel vinex. geef mij maar een parkeergarage met oplaadpunten onder de singel, dan loop ik die vijf minuutjes wel.

 18. Keesje

  Vooral die eerste foto wat een verschil en goed ook, vond het vroeger daar echt te lelijk nu een stuk mooier.

 19. [email protected]😉

  @Guus geluk,

  Volgens mij zit jij in gedachte bij de jaren 50 🤔

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).