Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Amsterdamsestraatweg

1984

Sint Jacobsstraat

2001. Foto: D.C. Goosen

Moreelsepark

1956

11 Reacties

Reageren
 1. W.

  Grappig die foto van de Amsterdamsestraatweg. Op de oude foto herkende ik de plek totaal niet, terwijl als je de twee foto’s vergelijkt er eigenlijk nog een verrassend groot deel van dat pand intact is gebleven.

 2. S.

  Schandalig hoe het pand van Broekman is verkracht – het is niet meer in evenwicht en proportie.

 3. Utrechtse Jantje

  Beste @ W , leuk dat je dat zegt , bij mij was het precies andersom …..verder zag ik dat het monument voor de gevallen Spoormensen in de 2e Wereldoorlog , ook mooi is opgeknapt ….En ik had op de oude foto van de Sint Jacobsstraat liever links achter de Kerktoren van de Herenwegkerk nog gezien …..

 4. Steve

  St.Jacobsstraat?
  Monicabrug met uitzicht op de Oudenoord moer de juiste tekst luiden.

 5. Arie Lodewijk den Braber

  Broekman had een prachtig gebouw. Dat hadden ze zo kunnen houden en er een onderwijsinstituut van kunnen maken. OP de plek van een oud schoolgebouw hadden dan woningen kunnen staan in een rustiger gebied. Maar intelligentie is niet een van de eigenschappen van ons college van Burgemeester en Wethouders helaas.

 6. Wim

  Op de broekman plaats had gewoon een hoger gebouw met meer appartementen gebouwd moeten worden nu is het veel te laag

 7. W

  Tuurlijk wim 🙄

 8. Ton

  b r o e k m a n
  wordt
  e k o .
  Wat zou er met
  b r m a n
  gebeurd zijn ?

 9. buurtbewoner

  die letters van broekman, zijn die herbruikt in eko? dat zie ik nu pas op foto, in t echt nooit opgevallen
  @Ton
  als je de m op z’n kop zet en in 2en knipt, kan de bruna er wat mee 🙂

 10. Gré Braadslee

  Ik strijd al jaren voor sociale huurwoningen, voor 45 plussers. met tuin, huizen dus. zonder boven/onderburen. Voor hen is er niets. Ik heb zelf een koophuis en een praktijk a/d Biltstraat. Gaat mij goed af. Maar ik ben niet zo’n snob die alleen maar aan haarzelf denkt……… ik vind nivellering NOODZAAK. Ieder mens wordt geboren zonder daarom te vragen, en er zijn GÉÉN gelijke kansen (weet ik vanuit mijn praktijk) voor mensen in dit land. ook nooit geweest. Dat is een illusie. Afkomst, huidskleur, iq, zelfs de wijk waar je vandaan komt , moet eerst door een ballotage commissie. Mijn zoon wilde zich inschrijven als herintreder in de kunst, om een atelier te huren moest hij aan allerlei eisen voldoen, al zijn kunstwerken had hij vernietigd. Logisch dacht nooit meer te kunnen werken… Overal worden barricaden opgewerkt olv de gemeente utrecht. Nu weer ook bij de plaatsmaker. Mensen die willen herintreden hebben ook ateliers nodig zonder diploma’s. want goede kunstenaars zijn meestal autodidcact (aantoonbaar voldongen feit) .. en hij is daar een van. Dit hadden ateliers kunnen worden……….. helaas. is er weer niets.

 11. Gré Braadslee

  Herstel in een vorig bericht heb ik : opgewerkt geschreven (telefoon tegelijkertijd moet zijn : opgeworpen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).