Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Janskerkhof

1974

Weerdsingel Oostzijde

1973

Lange Smeestraat

1904

12 Reacties

Reageren
 1. Claire Obscur

  De Weersingel is alsnóg een oude foto die tweede, Punt Makelaars zit daar al heel lang niet meer. Er was geen recentere foto te vinden?

 2. Sophie

  @claire
  Volgens mij is dit gewoon een recente foto?
  Het pand wat u ziet met het bord van ‘Punt Makelaars’ staat op dit moment te koop. En zo te zien met nog sneeuw en ijs resten zoals je nu op de straten ziet.

 3. Massegast

  In de Lange Smeestraat (foto van nu) zie je tegen de linker gevel een brilmontuur. Daar zat een opticien, alwaar Massegast in 1965 aan z’n eerste bril geholpen is.

 4. Floep

  @Sophie, waarom zou Clair zélf gaan nadenken als het veel makkelijker is om meteen vanuit de onderbuik een klaagreactie te plaatsen?

 5. W

  Zet anders je bril ff op @claire

 6. Geenstijl@Utrecht

  Mooie tijd was dat,Utrecht was nog een rustige stad met dat dorpse gevoel,van ons kent ons.

 7. Utrechtvoorutrecht

  Je zou wel hopen dat de fotograaf ook een klein beetje naar rechts op de Weerdsingel heeft gekiekt, daar is de beroemde rotonde die door de “wals van Lot” weg zou moeten. Ben benieuwd hoe het er over een aantal jaren uit zal zien, als alle rechtzaken over zijn.

 8. Utrechtse Jantje

  Ik heb ook nog nooit ‘n makelaar zijn eigen pand …Zo slecht in de verkoop zien doen @ Claire….

 9. Katja

  Janskerkhof : Lichtgevende reclame is energieverspilling.

 10. Ton

  Dat neorenaissance geveltje op het Janskerkhof welke er in 1974 nog stond.
  Het is nieuw voor mij.
  Dit werd in de jaren ´70 nog niet gewaardeerd.
  Het zou nu niet meer afgebroken mogen worden.

 11. Kees Truijens

  @Katja
  En lelijk, net als het andere straatmeubilair dat daar achteloos is neergezet. Achter die belijning zal wel een idee zitten, maar die ziet er niet uit. Dan nog die fietsen…

 12. Loek Van Emmerik

  Ik heb nog
  Mooie herinneringen aan het hotel Les Paye bas

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).