Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

F.C. Dondersstraat

1896-1905

Breedstraat

1975

Oudwijkerlaan

1910-1914

19 Reacties

Reageren
  1. Bas

    Wat stond daar rechts aan de F.C. Dondersstraat?
    En vooral, waarom moeten we het nu doen met zo’n standaard blokkendoos?

  2. Denters

    Vanmiddag nog wandeling door m’n oude wijk, wilhelminapark en oudwijk gelopen. Leuk maar wat is het verpauperde, jammer.

  3. W

    @denters: ja wilhelminapark is inderdaad echt een sloppenwijk geworden… nee, dan vroeger…

  4. Johan de Breker

    Veel is bewaard, behalve de machtige bomen en mooie gebouwen die plaats moeten maken voor zielloos beton ……………. van zielloze geesten die zichzelf ontwerpers of architecten durven noemen.
    Way to go Utrecht. bomenmoordenaars.

  5. de Roeptoeter

    Je vond oudwijk in de jaren 90 wel het summum van yuppige decadentie, Denters?

    Mooi trouwens dat plaatje van de oudwijkerlaan van 100 jaar geleden.

  6. Wim

    Da was nog eens een mooie laan, de Oudwijkerlaan.

  7. Ton

    @ Bas
    Dat valt nog best mee, die ‘blokkendoos’.
    Ga eens goed kijken:
    Siermetselwerk, verspringende gevels, verschillende dakhoogtes, daklijsten, profielen, ruitvormige ramen, gedetailleerde raamindelingen, decoraties in muurvlakken….
    Minstens zo uitgewerkt als die witte geveltjes links. En zeker minder standaard.

  8. Wies

    Hahaha Denters leeft in een geromantiseerd verleden zoals velen in dit land.

  9. VincentZ

    De Oudwijkerlaan laat goed zien hoe de auto het stadsaanzicht heeft verpest.
    @Denters: Oudwijk en Wilhelminapark verpauperd t.o.v welke periode?. Of je bent stokoud en vergelijkt het met de jaren vijftig, of je was blind in de jaren zeventig en tachtig toen Oudwijk behoorlijk verloederd was. Ik vermoed geen van beiden.

  10. Wim

    Tja bomen zeurders, die bomen woekeren bij het leven en gaan net als mensen ook dood, dus daar komen jonge bomen voor terug.
    Dat is het leven.

  11. Jakob

    @Bas, daar woonde Frans of Theo Lutters:
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Theo_Lutters Zie voor meer foto’s dit Twitterdraadje:
    https://x.com/arthurvanb/status/1673800604462772226?s=20

  12. VincentZ

    Misschien aardig voor het geheugen van Denters. Onderstaand een link naar de jaren tachtig. Daaronder een link met een foto met bericht uit de jaren vijfig “Mensen in krotten wachten op….”

    https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/b9c523f2-dd0e-5bf9-b046-d5840926e6f9/media/07567ccb-9c1b-5cb6-1269-b655dfa40583?mode=detail&view=horizontal&q=oudwijkerdwarsstraat&rows=1&page=91

    https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/80516733-4df4-5f03-b305-b199fddd99da/media/c6c3767f-6a8d-fe16-5a87-a316cbdf07fc?mode=detail&view=horizontal&q=oudwijkerdwarsstraat&rows=1&page=130

  13. VincentZ

    Zomaar een citaat: In de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 was Oudwijk een vervallen, beruchte buurt. De prijs van een arbeiderswoning was dan ook nog geen 10.000,- gulden voor een arbeiderswoning! De recessie van de jaren ‘90 was zo heftig, dat grote delen van de Oudwijkerdwasstraat en de Absterdijk werden dichtgetimmerd.

    Maar blijf vooral beweren dat het er vroeger veel beter uitzag en het nu verpauperd is.

  14. Rien

    Alle tijden die oud zijn, zijn goed

  15. Dick Schiferli

    leuk om de F.C.Donderstraat zo te zien. Liep die eind jaren ’40 4 keer per dag van de van Speykstraat naar mijn school op de Maliebaan en terug.

  16. W. Veder

    @Bas
    Daar rechts vooraan in de F.C.Dondersstraat stond de rijwielstalling die min of meer behoorde bij het spoorwegstation Utrecht-Biltstraat

  17. Gerard Brevier

    Als directe buurtbewoner (4e generatie in een der huizen) kan ik zeggen dat het enorm verpauperd is door de studentenhuizen van de SSH. We ondervinden er enorme hinder, overlast van. Tot diep in de nacht. Die horen niet in dit soort huizen te wonen, die kunnen op flats, of in containerwoningen. Waarom worden kapitale woningen ook gigantisch verpest? Laatst bij mij p de hoek nog een prachtig huis met unieke details. Goedkeuring gegeven door de gemeente en monumentenzorg. Sloop alles er maar uit en zet er een glazen pui met stalen balken in. …. Dan denk ik. hoe waanzinnig kun je zijn a: dat je een prachtig pand zoveel geweld aan wilt doen .. met zoveel detail. en b: hoe kan een ambtenaar hier in meegaan? Dab beginnen bij mij de Eurotekens in de ogen van zo’n ambtenaar wel zichtbaar te worden. Zeker als je weet dat veel van die hoge ambtenaren met elkaar bevriend zijn in hele grote netwerken. Ik ken ze persoonlijk. Je kunt alleen zoiets niet bewijzen, alleen vermoeden. Kapitale culturele panden worden vernield en nooit meer zullen ze de geschiedenis kunnen weergeven die ze verdienen. Er moet denkik, een wettelijke regeling komen dat mensen die panden , die ouder zijn dan 100 jaar en ornamentiek in welke vorm dan ook herbergen, verspringende gevels, mooi glas in lood onaangetast moeten blijven qua plafonds, belijsting, afperking, etc. maar ook dat het smeedwerk rondom het huis onaangetast moet blijven. Tot in de eeuwen der eeuwen. Soms moeten dingen gewoon zijn zoals ze zijn. Net als de pyramiden, in diverse landen. Blijf er met je handen af. Of ga ergens wonen waar je met je cowboygedachten zelf een heel huis kunt aanpassen. Ga in een blokkendoos in Amsterdam wonen of Rotterdam. Maar blijft van oude stadswijken af. En studenten er écht uit. Deze huizen zijn ook nog eens gehorig en te mooi om zo te laten slopen door bewoners. Als men het dan toch wil verhuren (hoe verzin je het) plaats hooguit een omkeerbaar gipswandje zonder aantasting van plafonds, in de vrije sector huur. of sociaal, beiden met leefregelcontracten. Geen harde muziek, zachte vloeren, geen hakken of huisdieren, en geen feesten. Hooguit 2 mensen op bezoek en op beschaafd niveau spreken. Dat kun je eisen. In sommige steden in west Friesland geldt dit standaard al in oude panden. Wil je er wonen ? Prima. Maar verplicht aanpassen om de woonomgeving, maar vooral het pand waar al eeuwen mensen in woonden, te eerbiedigen. Rust is een recht, een mensenrecht namelijk. Privacy hoort daar ook bij. En privacy betekent dat je in je priveruimte geen overlast hoeft te hebben van de panden van de SSH die onze hele wijk slopen. een campus oprichten aan de uithof. er is genoeg ruimte om daar grote complexen te bouwen.

  18. Eloise Camphuys

    @vincentz dat is een periode geweest waar de gemeente het onderhoud verwaarloosd had en het overgedaan had aan particuliere verhuurders.. Dat is in een tijdsbestek van 10 jaar verwaarloosd geweest. De gemeente wilde niet investeren, dát is het probleem. Toen kregen de , toch al niet rijke mensen de gelegenheid de woningen voor een lage prijs te kopen. Maar mensen wisten niet wat er bij het onderhoud van een huis kwam kijken en werden daarbij ook niet begeleid. De gemeente was hier de oorzaak van. tot de jaren 60 was het prachtig. Dat weet jij waarschijnlijk niet omdat je toen nog niet eens geboren was. Ik ben van de jaren 30 en weet dat wel. Oudwijk was een wijk voor de midden en upperclass en is nooit een ‘volkswijk’ geweest. Ik weet niet waar je die wijsheid vandaan haalt. Dat stukje straat was verwaarloosd omdat de gemeente stopte met volkshuisvesting en er al sinds de jaren 60 niets meer aan had gerenoveerd. Wanbeleid dus. Dat trekt ellende aan. Huurders, of kopers, maakt niet uit. En dan nog iets. Weet je wel hoeveel grote criminelen er in Wassenaar en Blaricum wonen? Soms zijn het alleen de voorgevels die criminaliteit verhullen. Vaak éxtreme criminaliteit. Dan woon ik toch liever naast een armoedige shoplifter die mij als mens behandeld, en ziet zoals ik ben, en maling heeft aan deze geestelijke verloederde samenleving. Dan al jouw vooroordelen , en je selectieve citaten . Mijn ouders woonden daar in een herenhuis. Hadden genoeg geld, en gingen met rijk én arm op gelijk niveau om. Zo kan het dus ook. Iedereen was bij ons welkom thuis. Van automonteur tot directeur van een grote krant……………… In zijn Rolls Royce. En neen, die heette geen mijnheer Harmsen…………

  19. VincentZ

    Oudwijk bestaat uit twee delen. Dat een ervan voor de gegoede middenstand bedoeld is staat buiten kijf. Tevens dat er ook arbeidershuizen staan en dus een deel voor de arbeiders en lage midden klasse. Uiteraard was de gehele wijk in de jaren dertig nog in keurige staat. Een voorbeeld uit de link toont de Oudwijkerdwarststraat in de jaren vijfig. En ja vanaf de jaren zestig zette de verpaupering in. Er wordt echter gesteld dat de wijk anno nu verpauperd is. Dat is notoire onzin. De buurt is t.o.v de laatste vijftig jaar enorm opgeknapt.
    @Eloise, ik heb het over de staat van de buurt, nergens over criminaliteit. Wat voor vooroordelen heb ik precies? Het enige wat ik wil betogen is dat stellen dat de buurt verpauperd is enorme onzin is .
    Eens met Gerard: monumenten en ook oude gebouwen moeten beter beschermd worden: ook het interieur.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).