Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Neude

1963-1967

Bollenhofsestraat

1910-1930

Oudegracht

1930

12 Reacties

Reageren
 1. Len

  Het valt me vaak op dat al die weidse gelijkvloerse straten allemaal zo smal zijn geworden door dat loskoppelen van de elementen trottoir en rijbaan. Met een kleine aftekening van het trottoir weet/zie je toch ook wel waar je moet lopen? Nu kan dat sowieso ook niet door al die fietsen, en voel je je onbewust bezwaard als je over de weg moet lopen, wat anders gewoon een gedeelde ruimte had geweest. En dan die auto’s natuurlijk, wat een logge apparaten zijn het ook, wegwezen ermee.

  Nou dat was weer mijn portie verontwaardiging voor vandaag.

 2. Utrechtse Jantje

  Ik vond eigenlijk die oud hollandsche benaming , zoals bij de Bollenhofschestraat best wel leuk staan vroeger hier in het Utrechtsche …..

 3. Herman

  Wow, dat is 3 keer nauwelijks verschil. Gelukkig zijn we ook zuinig op onze mooie stad. Niet alles kan gelijk blijven, hoort ook niet, levende stad ontwikkeld zich.

 4. Katja

  @Len om over terrassen met idiote verwarming erboven nog maar te zwijgen…

 5. Tony

  Lekker bezig @Len : Een uitgesproken mening, een vleugje frustratie , een mogelijke oplossing bieden en tot slot een stukje reflectie op je eigen (mogelijk misplaatste) verontwaardiging. Daar kunnen veel mensen die reageren op artikelen wat van leren. Volgens mij ben je een aangenaam persoon om een keer een biertje of kop koffie mee te drinken.

 6. Len

  @Tony: bedankt voor de erkenning! Ik drink dat toevallig allebei niet, wat misschien wel de sleutel zou kunnen zijn tot het worden van zo’n aangenaam persoon.

 7. Henk

  Het pand van het Hoogt…. Nu een trapgevel met klassiek ogende ramen…. Valt me keer op keer op, dat bepaalde panden in de binnenstad héél oud lijken, maar het eigenlijk niet zijn…. Maar wel prachtig!

 8. Utrechtse Jantje

  Ik zie anders bij dat doorkijkje op de Neude , een leuke trapgevel in het nieuwere plaatje , beste @ Herman….

 9. Wim

  @Katje ben je je frustatie ook weer kwijt!

 10. Ciska

  Volgens mij zijn er op de ‘hoofd-foto- twee foto’s gemixed – Bollenhofsestraat: zie het huis achteraan de straat. Of was dat d ebedoeling?

 11. Wim

  @ ciska

  👏👏👏

 12. Utrechtse Jantje

  Beste @ Ciska , deze manier van werken hanteert DUIC al jaren zo , ze beginnen steeds met ‘n dubbelplaatje aan het begin , en die twee plaatjes komen dan verderop weer afzonderlijk terug , elke Zondag , vriendelijke groet meisje ….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).