Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Oudegracht

1895-1905

Prins Hendriklaan

2001

Oudkerkhof

1925-1930

15 Reacties

Reageren
 1. Johannes

  Altijd weer fijn om de kletsmajoors die hier altijd roepen dat er vroeger geen bomen op de werven stonden, foto’s voor te schotelen als die van de Oudegracht rond 1900.

 2. Corma Bomeboer

  chaussures ….. Wicart.. Versus een verpest pand van image/mixed van nu> prachtig alle tegels strak., mooi oplopende trottoirs van beton , mooi afgebakende wegen. Prachtige vlaggenstokken . geen lelijke kerstverlichting maar klasseversieringen ……………. man man man als je dit ziet. wat leven we toch in een armoedige tijd tegenwoordig qua esthetiek…………….

 3. Utrechtsch

  De Prins Hendriklaan was in 2001 ook een geschikte fietsbaan. Wat me opvalt is dat de voorrangssituatie gewijzigd is, ten faveure van de fietsers. Terechte ontwikkeling.

 4. Len

  Ik word ook spontaan claustrofobisch van het huidige Oudkerkhof. Nu struikel je over de fietsen in plaats van een verspringend trottoir.

 5. Moniek

  @Corma Bomeboer
  Chaussures… Prachtig! Niemand weet meer wat chaussures zijn, ‘dankzij’ ons onderwijs.
  De foeilelijke tros verkeersborden op dezelfde foto met een camera bovenop. De afschuwelijke bekladde vuilnisbak rechts. Het in de weg staande totaal nutteloze reclamegeval. De gebruikelijke fietsenbende. Een bankje waar nooit iemand gaat zitten. Een bemost betonnen ding dat misschien parkeren moet tegengaan?
  U hebt helemaal gelijk, het ziet er tegenwoordig armoedig uit qua esthetiek.

 6. thea buijense-sturkenboom.

  een heerlijke tijd op de prins hendriklaan,opde hoek,naast kusters.
  ook toen kwam maarten van rossem daar langs,
  op weg naar het wilhelminapark……eind 60-er jaren……..

 7. Otto Nelemans

  Gemiste kans door de Prins Hendriklaan te laten zien met de oude bebouwing op de rechter hoek, waar nu een ‘moderne’ bebouwing de historie verhult.
  Saillant detail. Op de Koningslaan eindigt de huisnummering op 62 en gaat vervolgens rechts verder met een nummer in de 90. Ook nummer 108 ontbreekt. Kijk als je daar een verklaring voor geeft doe je pas wat aan historisch onderzoek, wat deze serie overigens meestal goed laat zien.

 8. Wim

  Kunnen jullie ook zonder commentaar genieten van deze fotoserie

 9. Annie

  Rood asfalt in de gehele stad daar knapt de stad van op

 10. Pol

  Mooi om aan het Oudkerkhof te zien dat Utrecht een fietsstad geworden is, in plaats van een grauwe autoweg…

 11. Corma Bomeboer

  @annie wat dacht je van al die afschuwelijke lelijke zwarte dakpannen van tegenwoordig van plastic? die uiteindelijk gaan verteren, lekken en herrie maken, en van steden een graftombe maken ipv mooie rood-oranje of terracotta geglazuurde dakpannen die men vroeger had. als ze 1000 euro kunnen besparen doen ze het die huisjesmelkers. vréselijk dat er geen schoonheidscommissie meer bestaat in onze stad. die had nooit opgeheven moeten worden .

 12. Corma Bomeboer

  Die voorste gevels links moeten verplicht historiserend in originele staat teruggebracht worden. Dit kan echt niet.

 13. Ton Hooft

  Mooie oude openingsfoto van de Oudegracht, vooral: Fresenburg (nr. 113, links) nog met z’n kap! Ook opvallend: het verschil van de Oudkerkhof, kijk en vergelijk.

 14. Uuu

  Haha deze comments… Leest de jury van de Zure Boomer-awards ook mee?

 15. Hina Nagen

  @uuu nee mensen die wel smaak hebben. Itt jou.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).