Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.
Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.
Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.
Lucasbolwerk
Heerenstraat
Jacobskerkhof
10 Reacties
ReagerenI.h.a. is het stadsbeeld van het heden een stuk fraaier dan dat van het verleden. Fleurtje echter kan wel een opknapbeurt gebruiken.
Dat moraal is er later opgeplakt, het perspectief klopt niet en het is over de bouwankers geplaatst. blijkbaar een creatieve fotograaf voor reclame geweest destijds.
De bomen op Jacobskerkhof zijn in die 80 jaar lekker door gegroeid.
Geboren en getogen in de Herenstraat.
Mijn oma is eind 19e eeuw in één van de huisjes die tegen de Jacobikerk staan opgegroeid. Ik heb haar nooit gekend want ze is in de oorlog aan difterie overleden. Ik zie nu pas hoe armoedig die huisjes waren. Zonder stromend water en elektriciteit. Hopelijk kan ik in het Volksbuurtmuseum nog iets over haar en de familie vinden.
@Corma
Scherp gezien.
Waarschijnlijk een reclame-ansicht uitgegeven door, of in opdracht van, Moraal ?
Het lijkt met de hand schreven te zijn.
Op het negatief ? Ansichten waren nog ‘echte photo’.
‘Sloyd’ of ‘slöjd’, ik was het nog niet eerder tegengekomen.
Onderwijsvernieuwing 150 jaar geleden !
@Ton
Zo werd hand(en)arbeid genoemd naar het Zweedse woord daar voor. Dat kreeg je vroeger op school.
@Corma, Inderdaad, het is dan ook een zaak voor Fröbel en huisvlijt artikelen. Iemand was vlijtig aan het fröbelen met de foto 🙂 Wel leuk te zien dat wat iemand 100 jaar geleden op de foto/ansicht een tekst heeft geplaatst, er nu daadwerkelijk een tekst op dezelfde muur staat. En de pleisterlaag op de gevel is na 100 jaar nog steeds niet net en strak
Hilarisch dat het hoekpand van de Heerenstraat zowel in 1920 als nu een probleem met vocht heeft. Ik denk dat die hele muur zeiknat wordt, omdat het niet overheld of een dakrandje heeft. Regenwater sijpelt dan lekker over de stenen die al het vocht opzuigen.
De foto is toch echt geretoucheerd. Toen leed het pand ook al aan vochtproblemen, helaas is de mooie hoek er afgehaald voor de deur als opstapje. ik vermoed dat de mensen er over struikelden. Wel vind ik het van echte armoede getuige dat alle mooie strakke stoepranden zijn weggehaald en er geen mooie betontegels zijn neergelegd. De stad is een allergaartje geworden. Wat mij betreft : asfalt terug op d emiddenwegen. vond het prachtig strak. Ik mis dat. dat strakke van het asfalt. rijdt ook veel prettiger op de fiets. Dat alles bestraat moet zijn met stenen is onzinnig. Ook vanuit historisch opzicht. Vroeger waren het zandwegen met stro. we maken er toch geen zandwegen met stro en paardenpoep van? Dus asfalt terug in de binnenstad , heerlijk was dat als kind ook om op te spelen… echt fijn.