Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Vredenburg

1923-1938

Achter de Dom

1890-1902

Mariastraat

1973

10 Reacties

Reageren
 1. Len

  Ja dat Vredenburg, ik denk dat er inmiddels wel genoeg woorden aan vuilgemaakt zijn.

 2. Geenstijl@Utrecht.

  Mooi hoor, erg nostalgisch …

 3. Frits

  @Len
  Jammer.
  Ik heb hier de popcorn en cola al klaarstaan. Wachtend op de reacties over het linkse stadsbestuur dat het Vredenburg helemaal kapot heeft gemaakt. 90 jaar geleden.

 4. Katja

  Jeetje, wat i her Vreeburg achteruit gegaan…

 5. Nico

  Dit blijft toch wel mijn favo pagina op Duic, Utrecht door de jaren heen. En dan geregeld zoals nu met de Vredenburg foto’s denk ik, er is veel verbouwd en veranderd maar het is er niet beter op geworden wel beroerder is mijn mening.

 6. Ton

  Ik heb een suggestie voor een nieuwe serie ‘De veranderende stad in beeld’:
  Steeds een zonnige zondagochtend lente zwartwit foto
  tegenover een
  sombere regenachtige doordeweekse winter foto.
  Geeft een wereld van verschil.

 7. Albert

  Ik mis de draaiorgels. Drumbands. En kijk dat lelijke stuk beton links: “tivoli” . Waar zijn die hangende tuinen? ……….. Het is toch een schand’ zou Rijk de Gooijer zeggen. En dat is het. Over dat stadsbestuur. Die sloop van het mooie vredenburg is idd onder links vervolmaakt. Die hebben voor die vreselijke muziekreactor gezorgd, en dat betonnen kolos er naast. Totaal geen licht meer, geen bomen, sfeerloos. Ja dát is het idd sfeerloos. groenloos, marktloos, geen doorkijk meer, geen fontein, geen gezellige zithoekjes meer met marktkraampjes en puntzakjes friet, geen drumbands, geen chinees restaurant meer, geen fotowinkels, geen antiekwinkels, geen kledingwinkels, niks van dat al. Droge betonnen korsten. Sfeerloos, smakeloos, lelijk. Historiserend bouwen. Ik roep het al jaren. De Efteling is daar beter in dan de broddelaars van onze gemeenteraad

 8. S

  Hahaha Albert gaat het weer een beetje?

 9. Frits

  Gelukkig had ik de popcorn niet voor niets klaarstaan.

 10. Nely Verschuur

  @S. ? Albert heeft gelijk. Die mooie winkel achter de dom. is een Koorballenhuis geworden. Het huis ernaast ook. Ik zie op de oude foto’s prachtige winkels, mooie etalages, en heerlijke markiezen. Schoonheid . Daar mist het aan. Het bestuur in Utrecht heeft een betoncomplex . En er zijn mensen die zo ver weg staan van hun natuur, dat zij dit nog mooi vinden ook. Totaal de weg kwijt. Het bestuur en een groot deel minder esthetisch ontwikkeld deel van de bevolking. Resultaat van slecht onderwijs, en een tekortschietend sociaal inzicht, belabberd beleid, en open grenzen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).