Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Donkere Gaard

1931

Janskerkhof

1947-1948

Oudegracht

1979

16 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  De klaagbrigade alhier doet het geregeld anders voorkomen, maar afgezien van die tijdelijke dixi is het aanzien van de stad er overal op vooruit gegaan.

 2. stefan

  ik vind dit een leuke rubriek. maar… misschien een keer iets anders als de oudegracht, het janskerkhof en al die andere bekende plekken? in de wijken buiten de binnenstad is ook vanalles te zien, en te vergelijken met vroeger!

 3. Koel Hoofd

  @G.H.
  Ik vind juist dat de stad in deze 21e eeuw er op achteruit gaat.
  Vroeger werd er hier gewerkt, nu wordt hier gerecreeerd.

 4. jaap

  verschil bij de eertse 2 foto,s is wel minimaal op een schoorsteen na is er weinig veranderd daar aan de gracht

 5. Flo

  Kan er een keer een vergelijking komen van Transwijk en Kanaleneiland toen ze net waren gebouwd en nu? En 2e Daalsebuurt en Zuilen voor de oorlog? Op een enkele foto die ik via m’n oma ken, weet ik dat daar toen deels nog weilanden waren.

 6. Straotenmaker

  Eens met Stefan, in de binnenstad is er nihil veranderd met toen en nu.

  Neem bv. Giftpark, zoals Griftparkt eerst werd genoemd, nadat een chemisch gasfabriek ofzo. gesloten werd …… tig jaar geleden, waarna 1 van de grootste grond-saneringen plaatsvond, dacht +/- 1 miljard guldens.

  En pas na 30 jaar de Griftpark herrees op dezelfde plaats waar eerst een groot industrieël gebouw/gebouwen stonden.

  Of de Oude Demka fabriek Toen en Nu … zo zijn er tal van voorbeelden, waarbij je Echte veranderingen ziet, ook de Oude Spoorweg Industrieën en wat er nu voor in de plaats is gekomen. Of Beton buurt Toen en Nu, Schaakwijk Toen en Nu en ga zo maor door …

  In de binnenstad staot elk huisjes nog precies hetzelfde als 100 jaor geleden behalve de Stationsbuurt … ;(

 7. Wittejan

  Flo: mee eens. Zou ook leuk zijn. Ik ben opgegroeid in Oog in Al, tussen slootjes en weilanden.

 8. Teringjantje

  @ Jaap

  Zelfs hetzelfde raam staat open!

 9. Len

  @Teringjantje daarom betalen we allemaal zo veel voor onze stadsverwarming; dat raam staat al bijna 100 jaar open! Daar kun je niet tegenop stoken.

 10. Ab

  Op de eerste foto’s te zien was daar in 1931 meer gevelreclame dan nu

 11. Rob H.

  Voor de klagers, niets let u om de archieven te doorzoeken en vervolgens met de camera op pad te gaan, om wat input te leveren op deze site. De redactie van DUIC zal er blij mee zijn.

 12. Rob H.

  @Koel Hoofd: welk werk zou er nog in de (binnen-)stad gedaan moet worden, los van dat wat al gedaan wordt?

 13. Herman

  @Flo, logisch toch dat er veel foto’s van de oude binnenstad zijn daar was toen al iets zichtbaar dat je kunt vergelijken.
  Buiten de oude binnenstad was er vooral weiland, een foto van een flat op Overvecht vergelijken met een stuk weiland (als er überhaupt foto’s zijn) voegt weinig toe.

 14. hans van rheenen

  De Donkere Gaard …
  In de donkere kelders rechts van de Oude Gracht (trap-ingang Lijnbaan) was ik ooit rond 1955 op de toen daar gesitueerde padvinderij.
  Berenkoud … en dan óók nog in een geripte korte broek als uniform.

 15. Utrechtse Jantje

  Helemaal eens met je hoor @ Stefan , alleen zou ik niet weten hoe ik foto’s kan aanleveren voor deze serie en of site ! ‘n kleine suggestie , hoe dat moet is van harte welkom …

 16. Ton

  @ jaap “verschil bij de eerste 2 foto’s is wel minimaal op een schoorsteen na”
  Wat dacht je van de waterkwaliteit in de gracht, het onderhoud van de werf, de “Maatschappij voor Brandverzekering voor het Koninkrijk der Nederlanden ‘s Hertogenbosch’ (cf. EAGON), fietsen, vlagenmasten, glazenwasser op een ladder, straatlantaarns, scheepvaart, steigers, …..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).