Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Van Sijpesteijnkade

2013. Foto: Het Utrechts Archief

Vredenburg

1906

Hardebollenstraat

1930. Foto: A. van de Pol

12 Reacties

Reageren
 1. Sjaak

  Sjezus, wat is de Seijpesteijn in de nieuwe situatie lelijk, rommelig en uit proportie geworden. Had gewoon (i.i.g.) de gevels geraustereerd en de torens (indien echt nodig) er achter gebouwd. Had er leuk freaky uitgezien. Straatbeeld oogt vaak onnodig rommelig in Utrecht.

 2. Karel

  zonde dat bijv. de gevels Vredenbrug aan de onderkant zo verpest zijn
  vooral de geven van Piatto, zonde

 3. Erwin

  Als er iets rommelig en shabby was, was het wel de Van Sijpesteijnkade. Gaat er stukken op vooruit!

 4. Sjaak

  @ erwin

  Op basis van de foto’s en mijn eigen ervaring iig niet. Er is een verschil tussen weinig tot geen onderhoud (en liefde) en een slecht ontwerp, en dat is het nu.

 5. Arjan Verhoeven

  Wat is eigenlijk het nut van die lelijke paaltjes in de Hardebollenstraat? Als versiering dient het duidelijk niet.

 6. Herman

  Sypesteinkade wordt mooi, zeker als water weer terug is
  Ai, ai Vredenburg is wel heel lelijk in de nieuwe situatie, pandje snel herstellen.

 7. Luuk Upuuk

  @Arjan, dat zal wel zijn om parkeren van auto’s tegen te gaan.

 8. Koel Hoofd

  Oude Seijpestein had iets,
  nieuwe Seijpestein heeft niets.

 9. Don

  Volledig eens met @sjaak van Sijpesteijnkade is gruwelijk lelijk En sfeerloos geworden. De kaalslag in Utrecht kent geen grenzen alles moet wijken voor lelijke flats.

 10. Jeroen

  Niet volledig eerlijk want de Sijpesteijnkade is nog midden in de ontwikkeling, dat is nog helemaal niet af.

 11. Hugo Aylva

  Inderdaad, de Sijpesteijnkade is nog lang niet af. Er moet nog een gebouw (laagbouw) naast de Syp komen, inclusief een trap naar het forum. Daarnaast gaat de Leidsche Rijn er weer stromen en moet de openbare ruimte opnieuw worden ingericht. Ik vind het er zeker wél op vooruitgaan.

 12. Otto Nelemans

  Ik neem aan dat er bij het aanpassen van een (winkel)gevel om verder in de vaart der volkeren te worden opgestoten toestemming nodig is van welke instantie van de Gemeente dan ook. De naam Welstandcommissie is de eerste waar ik aan denk, maar deze titel dekt de lading niet. Wantoestandscommisie is het eerste wat bij mij boven komt. Met nam als ik zo’n pand als dat van Piatto. In het verleden al gemaltraiteerd (ik geloof ten behoeve van de herenmode van Bob Baier.
  Ik stel voor dat er bij nieuwe plannen er alleen verbouwingen mogen plaats vinden met de oude situatie als voorbeeld. Anders niet verbouwen. Na een jaar of dertig heb je dan weer een fraai stadsbeeld terug. Is er geen voorbeeld, dan zoals het pandje waar Warsteiner op staat. Uiteraard niet het deel va de begane grond. Hoe is het mogelijk dat mensen hier bij gereedkomen trots naar gekeken hebben?
  Local hero’s doen wel hun best met de typerende kapperspaal, een Amerikaans symbool weliswaar, maar internationaal geaccepteerd. Maar hoe verzin je dan daar dat verschrikkelijke naambord bij?dat bord met de naam erop. Ooit ging het al mis met Blookers Cacao. Ter wijl die boog daar onder wel iets had.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).