Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.
Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.
Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.
Buurkerkhof
Vismarkt
Oudegracht
16 Reacties
ReagerenHeeft de fotograaf geen fiets (auto mag niet meer) om naar andere buurten van Utrecht te gaan?
@f: hoe denk je dat overvecht of voordorp of oog en al er honderd jaar geleden uitzagen? En denk je dat daar nog veel foto’s van zijn?
@f. De foto’s van het Utrechts Archief zijn openbaar, dus wat let je om zelf te gaan kijken in andere buurten om het verschil tussen het verleden en heden te zien? Desnoods kijk je met behulp van google maps naar het heden.
helaas, alweer alleen foto’s van de binnenstad. Utrecht heeft ook andere wijken!
@Martin, Inderdaad een fijne optie, alleen ben ik er ondertussen ook achter dat, zeker in de wijken buiten het centrum, regelmatig straatnamen of huisnummers zijn veranderd. Via oude kadasterkaarten is die informatie wel te vinden, maar die staan helaas niet openbaar.
@S : weilanden Jammer genoeg niet meer.
Mooie serie weer vandaag, er is tegelijkertijd heel veel en heel weinig veranderd.
Leuke serie!
Sommigen willen andere plekken zien, maar wees reëel. Er zijn gewoon weinig foto’s van locaties, men nam ” vroeger” niet de moeite om foto’s van weilanden te maken, bovendien er is dan geen herkenningspunt om te vergelijken.
P&C bestaat dus al een tijdje.
@Martin – Inderdaad, google maps kan deze rubriek aanvullen voor de recentere vergelijkingen, ook zonder het Archief. Zo zie ik dat de Veemarkthallen er in 2016 al niet meer stonden en dat gras en bladeren in 2009 soms paars waren.
We kunnen deze rubriek ook crowd-sourcen. Dat mensen foto’s zoeken van hun eigen wijk (of waar hun (groot)ouders zijn opgegroeid, etc.), zelf naar buiten gaan en vanaf hetzelfde punt en perspectief de “2024” foto nemen en naar DUIC sturen. Die selecteren dan de meest verrassende. Wellicht dat er nog allerlei foto’s bij mensen thuis zijn die niet in het archief opgenomen zijn. Ik ben benieuwd!
@s
100 jaar geleden was Oog-in-Al nog een landgoed, maar 10 jaar later was de bouw in volle gang!
Denk dat de grootste uitdaging is dat er domweg niet zo veel oude foto’s van andere stukken van Utrecht bewaard zijn gebleven. Misschien wel van een kerk of een watertoren, maar weinig “straatbeeld”.
Dan kom je op zijn “oudst” in de jaren ’70 terecht, als fotografie pas echt bereikbaar voor de massa wordt met komst van zaken als Polaroid.
Zo dezeurders hebben ook eerr hun zegje gedaan.
Ik vind het een heel leuke serie die elke keer weer verrast, zeker voor iemand die in het buitenland woont maar in Utrecht geboren en getogen is. Hulde trouwens voor de fotograaf.
Neemt niet weg dat het voorstel van Utrechtvoorutrecht zo gek nog niet is. In plaats van zeuren, actief bijdragen.
Je kunt wel zeggen dat de oude binnenstad er wel op vooruit is gegaan.
Wat een gezeur weer!
Goed plan @Utrechtvoor utrecht!
@S
Het Utrechts Archief heeft best veel -voor deze rubriek bruikbare- foto’s van zo’n 100 jaar geleden.
Bijvoorbeeld zoiets: https://hetutrechtsarchief.nl/beeld/D730D6F0D01A5CF1BD6B7005B2582E6C