Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld

Utrecht door de jaren heen; De veranderende stad in beeld
Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Utrecht is constant in beweging. Er wordt gebouwd en gesloopt. Hierdoor ziet de stad er op sommige plekken heel anders uit dan vroeger. In deze rubriek laten we die veranderingen zien.

Het Utrechtse stationsgebied is misschien wel de plek die de laatste jaren het meest is veranderd. Nog maar een paar gebouwen doen denken aan vroeger. De binnenstad daarentegen ziet er al een tijdje nagenoeg hetzelfde uit, maar ook daar zijn de afgelopen honderd jaar subtiele veranderingen aangebracht.

Het Utrechts Archief is in het bezit van duizenden foto’s van de stad. Sommigen daarvan zijn ruim honderd jaar oud. Aan de hand van die foto’s laten we in deze rubriek zien hoe Utrecht door de jaren heen is veranderd.

Vaartscherijnbrug

1933

Lange Elisabethstraat

1905-1910

Gruttersdijk

1926

16 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Blijf me verbazen over die lelijke nieuwe puien in de Lange Elisabethstraat, en zijn die fietsers op de bon gedaan ?

 2. Massegast

  Beste Katja, nee, die fietsers zijn niet op de bon gegaan. Veertig jaar geleden is de laatste bon aan een fietser in Utrecht uitgedeeld. En dat was aan mij. Ik reed door het rode stoplicht op de Albatrosstraat. Ik had waarschijnlijk haast. Heb ik keurig contant afgerekend, op het politiebureau Tolsteeg. Die bon is nog in mijn bezit en heeft nu museale waarde. Voor in het politiemuseum.

 3. de Kreek

  Katja@ Fietsers zijn heilig in Groen/66 steden en worden zelden bekeurt, daartegen zijn mensen met een verbrandingsmotor, extra de pineut.

 4. Nico

  Fietsers op de bon??
  Blijven dromen hahaha.
  Als je auto er staat ben je aan de beurt maar fietsers, neuhhhh….

 5. stefan

  Hoera! Een keer iets anders dan de Oudegracht! Dank! Ga zo door!

 6. Tim

  @Katja
  Heb jij een gelukkiger leven wanneer je weet de fietser een bekeuring heeft gehad?

 7. marc

  @katja waarom? Tot 12 uur en na 18 uur mag je daar gewoon fietsen.

 8. Mark

  @Katje, fietsen is gedurende 18 uur per dag gewoon toegestaan in de Lange Elisabethstraat. Gezien de leegte zijn ze buiten openingstijden winkels.

 9. Charles van den Broek

  @katja
  Beetje laat, hè – die waren daar in 1933 aan het fietsen, en toen mocht dat bovendien ook nog gewoon…😎😉

 10. EW

  @de Kreek er is inderdaad nog nooit iemand bekeurt. Ik ben niettemin wel bekeurd, minder dan 20 jaar geleden, voor door rood licht rijden met de fiets.

 11. Herman

  Ik mis foto’s van Oudegracht, Janskerkhof e.d.
  Juist op die eeuwenoude plekken is het leuk te ontdekken dat er weinig tot niets veranderd is.

 12. Peter

  Die gevels op de Lange Elisabethstraat van nu zijn toch wel een gemiste kans. Het kan zoveel mooier, dat laat de oude foto zien.

 13. GJ

  Worden bekeurd en is bekeurd, schrijf je nog steeds met een D, zoals in de bekeurDe fietser. Het is immers ook niet de bekeurTe fietser. Sgreifen is best moeilijk.

 14. EW

  @GJ helemaal eens met je, vandaar mijn berichtje. Lezen is blijkbaar ook best moeilijk.

 15. Bahco

  Het is jammer dat de hedendaagse fotograaf van de Vaartscherijnbrug een opvallend verschil tussen toen en nu niet scherper in beeld gekregen heeft. Men moet nu het besef hebben dat klikken op de foto deze toont in een groter formaat waardoor de tekst op de ligger onder het dek leesbaar wordt: VASTE BRUG. De slagbomen staan er nu alleen nog voor de sier.

 16. Bahco

  PS: De openingsfoto van dit artikel is aantoonbaar nep: Zowel het dek als de bomen staan open. Dat zou in het eggie levensgevaarlijk zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).